Astăzi e sărbătoare mare! Ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei ca să îți meargă bine în anul nou

Pe data de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă marchează o mare sărbătoare, este vorba despre Bobotează. Astăzi, este de asemenea, o zi importantă în care prăznuim Ajunul Bobotezei. 

În plus, tot astăzi pomenim mai mulți sfinți și anume: Sfântul Mucenic Teotempt și Sfântă Mucenița Teona; Cuvioasa Sinclitichia.

Ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei?

În tradiția populară, în această zi se respectă mai multe obiceiuri. În Ajunul Bobotezei se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ajunează total. Cu toate acestea, în Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru.

Puțini știu că postul negru care se ține pe data de 5 ianuarie datează din perioadă secolele IV-VI, conform crestinortodox.ro. Pe atunci catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a doua zi. Astăzi, creștinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită – Agheasma Mare.

De asemenea, tradiția spune că trebuie să gustăm din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Bobotează, până pe data de 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei. Mai mult, Agheasma Mare se bea și în zile de post, la îndemnul duhovnicului.

Ce sfinți pomenim pe data de 5 ianuarie?

Tot în ziua de 5 ianuarie, Biserica pomenește mai mulți sfinți. Sfântul Teopempt a fost episcop și a trăit la sfârșitul secolului al III lea, în vremea împăratului Dioclețian, potrivit sursei citate. Pentru că a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat într-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi și i s-a dat otravă. Totuși, el a rămas în viață după toate aceste chinuri și l-a convertit la creștinism pe vrăjitorul Teona. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos, lui Teopempt i s-a tăiat capul, iar Teona a fost îngropat de viu.

De asemenea, pe 5 ianuarie mai sunt prăznuiți următorii sfinți: Sfinta Sinclitichia, Sfântul Cuvios Grigorie din Acrită, Sfântul Cuvios Fostirie, Sfântul Mucenic Sais, Sfântul Mucenic Teoid, Sfinta Cuvioasă Domnina, Sfinta Cuvioasă Tatiana, Sfântul Cuvios Mucenic Româno din Carpensia.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Când este Sfântul Ioan Botezătorul

Rugăciune de dezlegare a cununiilor. Se rostește de cei care nu se pot căsători

Tradiții și superstiții de Bobotează

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate