Meseria de însoţitor (shadow) la şcoală al copilului cu autism

Baieţel autist

Baieţel autist

Această meserie de  Însoţitor al copilului cu autism a apărut ca urmare a faptului că opt din zece copii au nevoie de însoţitor la clasă (shadow).

Aşadar, absolvenţii facultăţii de psihologie, dacă sunt interesaţi, se pot orienta şi către acest loc de muncă. Această meserie, nouă la noi, va fi predată de către cei de la Societatea civilă.

Societatea civilă pune bazele Meseriei de însoţitor (shadow) la şcoală al copilului cu autism

Societatea civilă a făcut acest pas venind în sprijinul copiilor diagnosticaţi cu autism, pentru a încerca să-i integreze în sistem. Astfel că, la inițiativa Asociației pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism (A.R.I.C.A), absolvenții și studenții la Psihologie vor avea șansa de a participa la un curs despre rolul și metodele însoțitorilor la clasă ai copiilor cu autism. 80% dintre părinţii copiilor cu autism ar avea nevoie de acest însoțitor, numit și shadow (umbră).

Citeşte şi Cum aflu daca are autism?

Cine se poate înscrie la acest curs

Carmen Hotar, psiholog clinician şi Președinte al A.R.I.C.A., consideră că orice absolvent de Psihologie, Psihopedagogie specială, Asistență Socială sau Pedagogie poate practica această meserie. Acesta trebuie să fie un bun observator, empatic, răbdător, punctual și, neapărat să aiba noțiuni despre autism.

Acest curs intitulat Importanța shadow-ului în integrarea copilului cu autism', şi organizat de A.R.I.C.A. în 12 noiembrie la București, se adresează şi părinților copiilor cu autism.

Părerea specialiştilor

Specialiştii consideră că:

  • la copiii cu autism, intervenția terapeutică ar trebui să fie zilnică și în regim susţinut.
  • aceste principii trebuie însușite și puse în practică şi acasă, de către familie.
  • pentru  progresele copilului cu autism este indicat ca acesta să fie expus cât mai mult unor medii sociale tipice (copii și alte persoane cu dezvoltare normală), cum ar fi grădinița sau școala.

Tot aceştia mai spun că dacă un copil cu autism este diagnosticat cât mai devreme şi supus la o educație adaptată și la servicii de sprijin, își poate atinge potențialul maxim.

Citeşte şi Suflete în culori. Noutăţi în problematica persoanelor cu autism

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate