Alexandra Coman, creatoarea de itinerare pentru vacanțe smart&cool

Alexandra Coman are o meserie frumoasă. Nu știu exact s-o descriu… este marketing manager în lumea magnifică a sunetelor, a artiștilor, a band-urilor și face parte din echipele-minune care pun la cale festivaluri de care s-a auzit în toată lumea. Dar dincolo de asta, Alexandra a reușit să fie ceea ce visăm cu toții dar n-avem curaj să spunem în gura mare: călător profesionist. Specialist în arta descoperirii lumii.

S-ar putea să nu fie doar o simplă profesie, ci o chemare. Pentru că ea, așa mică și delicată cum o vedeți în poze, nu vizitează și fotografiază locuri noi și extraordinare, ci trăiește experiențe autentice, înțelege culturi diverse și creează conexiuni cu oamenii din toate colțurile lumii. Ea transformă fiecare călătorie într-o sursă de inspirație și învățături pentru toți cei care vor să nu se mai ascundă… și să recunoască că s au născut cu „dorul de ducă'.

IMG_4602SeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 6)

Alexandra… hai să-ți spun un secret: toți vrem să călătorim. Ne visăm departe, descoperind locuri spectaculoase, înconjurați de peisaje care ne taie răsuflarea, cu maxilarul pe jumătate deschis a uimire. Doar că ne revenim repede în simțiri când trebuie să facem planurile. Atunci e momentul dezumflării și ne trece repede… Cum ai ajuns să depășești piatra de hotar a dezumflării? Nu e ușor…
Pentru mine, partea cu planurile face parte din bucuria călătoriei și îmi place aproape la fel de mult ca și vacanța în sine. Știu că par un copil tocilar când spun asta, dar acel rush al descoperirii și organizării îmi place mult. Investesc mult timp în organi­zarea tuturor călătoriilor în care merg: pot petrece zile întregi căutând cele mai instagramabile și mai puțin aglomerate plaje sau cele mai adorabile orășele, și nu mă opresc până nu găsesc cea mai bună opțiune de cazare în bugetul meu. Îmi fac rutele pe zile sau îmi documentez toate variantele de day trips pe care aș putea să le fac, de plaje pe care aș putea să le explorez, pentru ca atunci când ajung în acea destinație să pot să fiu 100% prezentă, să nu stau pe telefon în căutare de idei. Iar la final de zi, tocilarei din mine îi place să bifeze toate obiectivele văzute. Bineînțeles, las loc și pentru spontaneitate sau neprevăzut, care nu au cum să nu apară în orice călătorie (și fără de care viața nu ar fi la fel de frumoasă).

Tu creezi pentru cei interesați experiențe de călătorie memorabilă și personalizată. Te folosești de propria cale bătătorită sau consiliezi viitorii turiști în zone unde tu nu ai fost?
Deși poate părea că sunt mereu pe drumuri, am vizitat doar 24 de țări până acum. N-am vrut ca asta să mă limiteze, deci planurile mele de călătorie includ și destinații vizitate (pentru care includ și lucruri pe care nu le-am experimentat acolo), dar și destinații în care nu am fost, și pentru care fac research așa cum aș face pentru mine… sau poate chiar mai intens. E clar că experiența personală este mult diferită de un articol de pe blog, dar sub îndrumarea mea, călătorii au o bază foarte bună pe care să-și construiască propria lor experiență – pentru că orice destinație poate fi văzută cu atât de mulți ochi!
Chiar zilele astea am făcut un travel plan pe o insulă în care nu am ajuns (încă), Sardinia: bilete de avion, opțiuni de cazare și itinerar. Solicitarea a venit de la un cuplu – ambii super simpatici, dar puțin speriați de ideea de a călători singuri cu avionul într-un loc necunoscut, și nu cu un grup organizat; de a-și închiria mașină; de a vizita după propriul lor itinerar și chef, nu după cel al grupului. Chiar dacă nu am fost în Sardinia, am vorbit cu prieteni care au vizitat regiunea și m-am documentat atât de intens, încât, practic, în momentul ăsta simt că știu totul despre această insulă. Așa că, deși am muncit mai mult pentru planul lor de călătorie, în final a fost win-win: ei au primit un imbold, încredere și un plan de călătorie pe placul lor, iar eu am descoperit o nouă destinație prin research-ul făcut și prin ochii lor, după ce îmi vor povesti totul.

Contul tău de Instagram, Alegzia, este o minune. Ce-a fost mai întâi: ideea, călătoria sau contul de Instagram?
Ești prea drăguță, mulțumesc! Au fost contul și călătoriile, pentru că mereu postam doar din vacanțe. Așa că ideea a venit după, ca o extensie naturală, fiind un mod în care puteam să îmbin pasiunea pentru fotografii cu informațiile utile pentru călători.

De unde îți vin ideile să creezi content în zona aceasta de travel?
Mă transpun mereu în locul oamenilor și încerc să le ofer informații care le pot fi de ajutor atunci când călătoresc în destinația respectivă. Chiar dacă partea vizuală contează foarte mult, fiind elementul care te face să te oprești într-o primă fază asupra unei postări, mă concentrez la fel sau poate chiar mai mult asupra informațiilor practice cu care cei care mă urmăresc pe Instagram vor rămâne. Nu vreau să creez doar content frumos, ci îmi doresc ca pagina mea să fie cu adevărat utilă.

Pe lângă meseria de călător profesionist, ce faci în timpul când nu călătorești?
Îmi folosesc aceeași pasiune pentru organizare și interacțiune cu oamenii în domeniul evenimentelor. Seamănă mult, fiindcă la capătul zilei e tot despre descoperire și bucurie din lucruri mici.

Unde ai văzut cel mai frumos apus?
Cred că apusul este partea mea preferată a zilei. Mă bucur de el oriunde aș fi, chiar și în București. Și ador destinațiile în care acest moment devine un ritual, așa cum se întâmplă pe plaja din Canggu, Bali.

Care este destinația supra-evaluată și care nu corespunde cu realitatea?
Am simțit asta de curând la Pena Palace din Sintra, la 40 de minute de Lisabona. Palatul arată ca în pozele de pe Instagram, e foarte drăguț, dar vibe-ul din Sintra mi s-a părut mult prea turistic. Nu am simțit autenticitatea Portugaliei, ci doar un loc în care totul era gândit pentru turiști.

Dar cea mai puțin știută care te răscolește de-a dreptul?
Că tot vorbeam de Portugalia, aș zice zona Algarve, din sudul țării. Cunosc foarte puține persoane care au vizitat plajele impresionante de acolo. Nu-mi dau seama dacă oamenii nu știu despre ea, dacă le e foarte greu să ajungă în acea zonă sau dacă, pur și simplu, nu-și dau seama cât de superbă e.

Nu e periculos să spui secretele? Exodul de turiști într-o zonă absolut superbă poate aduce multe neajunsuri… Îți pot da multe exemple. De altfel, publicația Forbes a făcut un studiu amplu despre dezastrele turismului global. Ce părere ai?
Nu cred că aș putea să conving pe cineva să nu meargă în Barcelona, de exemplu. Așa cum nu cred nici că cineva se hotărăște să aleagă Barcelona doar pentru că am postat eu o poză de acolo. Dar ce pot să fac este să ofer și variante mai puțin turistice de a petrece timpul sau variante de călătorii de o zi către alte destinații apropiate de Barcelona. Astfel de activități nu doar că te vor ajuta să descoperi cu adevărat cultura, oamenii, gastronomia și obiceiurile locale, ci te vor scoate complet din zona de confort, îmbogățindu-te spiritual și oferindu-ți amintiri unice și cât se poate de autentice.

De când plănuiești călătorii nemaipo­menite pentru tine și pentru alții și cum ai început?
Cred că totul a început cu vacanța în Bali. Vedeam peste tot fotografii și citeam despre atât de multe locuri superbe, însă noi aveam doar două săptămâni acolo… iar clonarea, din păcate, nu era o opțiune viabilă. Mi-am dat seama că nu putem să le vedem pe toate, că e nevoie să alegem și că trebuie să structurez toate informațiile – mai bine decât într-un Notes, cum o făceam până atunci. Așa că am început să mă informez serios, am citit zeci de articole, am făcut selecții peste selecții de cazări, am făcut hărți cu itinerarul zilnic, până am simțit că am ajuns la cea mai bună variantă de vacanță pentru mine și prietenii mei. După ce m-am întors, am share-uit lista cu tot planul nostru de vacanță cu o prietenă, care a vizitat Bali în luna următoare, și care și acum mă pomenește de fiecare dată când vorbește despre vacanța ei minunată. A ajutat-o mult. Atunci am conștientizat că, dacă îmi place atât de tare să creez călătoria ideală pentru mine, aș putea să o fac și pentru alții – iar de aici a venit ideea de travel planning. Nici nu știam dacă poate să existe un astfel de serviciu, dar pe lângă prietenii mei care m-au încurajat, mi-am dat seama că există mulți oameni în jurul meu care nu merg în vacanțe nu neapărat din cauza lipsei de bani, ci din cauza lipsei de timp, energie sau motivație. De multe ori se izbesc de acea dezumflare, cum foarte bine ai descris-o chiar tu. Sau de stresul de a alege între atât de multe opțiuni. Sau pur și simplu nu au chef și timp să facă research. Well, here I am.
Mă ajută ca inițial să setez o discuție, din care să aflu care sunt dorințele, nevoile, obiceiurile, pasiunile și așteptările lor, modul lor de a fi și a călători, bugetul – fix ca un wedding planner, dar pe vacanțe. Apoi încep să schițez propria lor vacanță personalizată.
Pentru că totul e custom made, în funcție de nevoile călătorilor, pot să le ofer opțiuni de transport, transfer și cazare sau doar un itinerar zilnic, cu variante de atracții și activități din zonă; plus sfaturi și recomandări personalizate.

Te-ai specializat într-o destinație? Am văzut comentariu tău cu steagul Turciei că este singurul Red Flag care îți place… :)))) Ce ți-a plăcut în Turcia, mai mult și mai mult?
Nu m-am specializat într-o destinație, dar locurile despre care am primit cele mai multe întrebări au fost Malaga & zona Andaluzia și Insula Madeira. Mi-a plăcut mult Turcia, Istanbul mai exact. Neașteptat de mult. Și cel mai mult m-a surprins să văd cât de multe zone cool, diverse și fascinante poate avea un oraș renumit în principal pentru moscheile sale.

Care sunt destinațiile mai puțin cunoscute pe care le recomanzi și de ce?
O experiență foarte diferită, indiferent de destinație, și mai puțin testată de cei din jurul meu mi s-a părut vacanța cu rulota. Am închiriat o rulotă în pandemie împreună cu patru prieteni și am ajuns cu ea pe plajă în Croația (cea mai OK variantă la momentul respectiv, când multe țări încă erau închise turiștilor). Și acum mă întreb dacă aș mai face-o încă o dată. Nu a fost cea mai ușoară' sau comodă vacanță, dar cred că a fost cea în care m-am simțit cel mai liber și conectată cu natura. A fost ceva diferit.

Unde faci revelionul?
Veșnica întrebare, așa-i? :))) Încă nu am planuri. În tinerețe', mergeam cu prietenii la ski de revelion: Bulgaria, Polonia, Serbia, Austria, le-am încercat pe toate. Dar de câțiva ani am preferat să nu fac nimic spectaculos de revelion și să strâng banii pentru o săptămână tot la ski, dar în ianuarie. De ce? Pentru că totul mi se pare mai scump și mai aglomerat în perioada sărbătorilor de iarnă, așa că prefer să mai aștept o săptămână sau două pentru vacanța din ianuarie, cu prețuri mult mai bune și destinații mult mai puțin aglomerate. Recunosc că anul ăsta mă gândeam, totuși, că nu mi-ar sta rău pe o plajă de revelion, deci o să mă gândesc și la asta. Urmăriți-mă pe Instagram ca să vedeți unde am ajuns, până la urmă :)))

Alex Michaelides: „Nu cred că există scriitori de succes care au avut o copilărie fericită„

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje