Oare avem nevoie de 40 legi ale iubirii pentru a fi împliniţi în dragoste? Oare iubirea pură este doar între un bărbat şi o femeie?
Desigur că nu. Aceasta ia naştere în multe feluri: între părinţi şi copii, bunici şi copii, însă ce spuneţi despre dragostea spirituală dintre doi bărbaţi, nu orşicare, ci dintre renumitul poet persan Rumi şi dervişul sufit Shams din Tabrīz.
Un suflet ales, Shams din Tabrīz scria Când eram mic, L-am văzut pe Dumnezeu, am văzut îngerii; Am privit misterele lumii de Sus şi cele ale lumii de jos. Am crezut că toţi oamenii au văzut acelaşi lucru. Într-un târziu am realizat că nu au văzut… '
Destinul a făcut ca cei doi să se întâlnească, creându-se o legătură unică, şi să înveţe unul de la celălalt ce îi lipsea în plan spiritual.
Citeşte şi Aureliu Surulescu: Iubirea este calea către fericire
Cea care a ales să scrie despre aceste legi ale iubirii, este autoarea turcă, Elif Shafak, ea întitulându-şi romanul exact aşa – Cele 40 de legi ale iubirii.
Cele 40 de legi ale iubirii sunt, de fapt, legile lui Shams din Tabrīz pe care le dezvăluie, oricui e dispus sa-l asculte, în diferite situaţii dificile.
Sufismul, potrivit wikipedia.org, este un curent apărut în secolul al VIII-lea şi a fost răspândit cu precădere, în Persia. Adepţii sufismului cred în iubirea reciprocă dintre Dumnezeu şi oameni, şi resping ideea unui Dumnezeu inaccesibil. Tot ei cred că te poţi apropia de Dumnezeu doar prin cunoaştere mistică, iubire şi asceză.
Iată în continuare, primele 5 legi ale iubirii:
Şi acum că tot am vorbit despre iubire, iată una dintre cele cea mai frumoase epistole despre iubire.
“Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poarta necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată. ” (1 Corinteni 13:4-8a)
Care este citatul vostru preferat despre iubire?
Citeşte şi Din învăţăturile părintelui Arsenie Papacioc despre iubirea de semeni
Surse articol: en.wikipedia.org;
thevisionweekly.wordpress.com;
citateortodoxe.ro
Va urma