Acorda-le animalelor tale primul ajutor

pisicaIntoxicatiile cu otravuri
Otravurile pentru sobolani (raticidele) au, de regula, o baza oxicumarinica cu efect anticoagulant, producand hemoragii in tesuturi, care duc in ultima instanta la moartea animalului. In ultima perioada, s-a constatat ca oxicumarinicele sunt folosite la prepararea unor momeli proteice care, din pacate, sunt tentante si pentru caini.

Animalul intoxicat cu oxicumarinice are dificultati de respiratie si mai ales microhemoragii (punctiforme), vizibile daca te uiti cu atentie pe mucoasa bucala si conjunctivala. In faze mai avansate, apar hemoragii digestive si respiratorii intense, care pot duce chiar la moartea animalului. Pentru aceste toxice exista un antidot specific – vitamina K3 sau fitomenadiona, administrata injectabil, in doze si frecvente prescrise de medicul veterinar.

Fitomenadiona poate fi administrata si per os (pe gura) in doze duble, dar cu un efect mai slab.

Ajutorul la fatare, resuscitarea nou-nascutului
La caini, femelele fata la 57-63 de zile de la ultima monta. Cateaua este agitata si trebuie sa aiba locul ei unde sa fete. Este lucru stiut ca prima expulzare este mai dureroasa; placenta trebuie indepartata imediat, cu o carpa uscata se sterg caile si orificiile aeriene ale catelusilor si se leaga ombilicul cu un fir de matase, la mai putin de un centimetru de la emergenta sa. Placenta poate sa fie consumata de catre mama, iar puiul trebuie dat imediat la lins, ca sa fie recunoscut de cea care i-a dat viata. In primele ore, puii trebuie incalziti de corpul mamei. Abia dupa ce se incalzesc si isi restabilesc echilibrul termic se pot hrani.

Daca eforturile de fatare dureaza mai mult de 30 de minute sau daca intervalul intre fatari este mai mare de doua ore, trebuie sa iei rapid legatura cu medicul veterinar.

Cum si cand se aplica garoul
Acesta se foloseste in caz de hemoragii arteriale sau venoase. Cele mai frecvente hemoragii sunt la membre. De regula, la cele venoase sangele inchis la culoare iese in suvoaie.

Hemoragiile arteriale sunt foarte rare, arterele fiind situate profund, in apropierea oaselor, iar sectionarea trebuind sa fie foarte adanca pentru a le produce. In cazul hemoragiilor venoase, garoul (ar fi bine sa fie elastic) se pune sub locul hemoragiei. Doar in cazul hemoragiilor arteriale garoul se pune sus, deasupra locului hemoragiei. In ambele ca-zuri, presiunea asupra plagii este cea mai importanta.

Dr. Florin Pisica, medic veterinar; foto: arhiva Edipresse.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Animale de casa