Acorda-le animalelor tale primul ajutor

catelInecarea cu un os sau alt corp strain
In primul rand, trebuie facuta diferenta dintre aceasta si tuse, deoarece cainii, atunci cand tusesc, sunt foarte „convingatori, motiv pentru care multi stapani vin la medic invocand faptul ca animalul lor are un os in gat. Un caine cu un corp strain in gat se zbate, tuseste si respira agitat, incearca sa isi introduca laba in gura.

Daca nu se intervine de urgenta si daca respectivul corp strain are dimensiuni mari, se poate produce asfixia. Aceasta se observa relativ usor, situatie in care se intervine prin introducerea a doua degete in gura – la cainii de talie medie, un deget – la cei de talie mica, trei-patru degete la cei de talie mare si foarte mare.

Degetele se introduc rapid si destul de adanc, se inspecteaza rapid zona faringiana, incercandu-se demobilizarea corpului strain respectiv fara a se rani mucoasa.

Aceasta manervra nu este periculoasa (in sensul muscaturii) decat in cazul cainilor foarte agresivi, speriati, precum si in cazul pisicilor. Odata degetele introduse in faringe, se exclude posibilitatea de a fi muscat. Chiar daca ai reusit extragerea corpului strain respectiv, trebuie sa ajungi la medicul veterinar, care va controla mucoasa orofaringiana si va institui o antibioterapie de protectie de trei-sapte zile.

Colapsul in accidente de strada, alte traumatisme
Prin colaps intelegem in acest caz lesinul sau lipotimia. Animalului i se deschide gura, iar limba se trage afara; daca are tendinta sa o traga pe gat, este bine sa o legi cu un tifon si sa o tragi usor in exterior, fara sa fortezi.

Se uda – mai ales vara – botul animalului cu apa rece, eventual se spala si gura daca exista saliva in exces. Animalul trebuie tinut in decubit (intins pe orizontala) lateral. Este contraindicat decubitul dorsal, adica pe spate, fiindca animalul se poate ineca cu saliva. In cazul in care colapsul este in urma unui traumatism, trebuie mutat cu grija, pentru a nu i se forta coloana eventual lovita. In cazul in care exista plagi si sangerari usoare, se va izola zona cu un bandaj, iar dupa aceea trebuie sa ajungi urgent la medicul veterinar.

Intoxicatia cu antigel
Propilenglicolul, principalul component al antigelului folosit ca agent de racire la motoare, este dulce la gust si, in consecinta, nu rare sunt cazurile in care cainii il pot consuma din recipiente sau chiar de pe jos.

Un catel care a ingerat antigel trebuie dus de urgenta la medicul veterinar, unde i se va administra intravenos antidotul: alcoolul etilic in doze stiute numai de catre medic.

Alcoolul are o „afinitate mai mare pentru enzima respectiva, nelasand sa se produca acidul formic, iar antigelul eliminan-du-se ca atare prin urina.
 

pisicaIntoxicatiile cu otravuri
Otravurile pentru sobolani (raticidele) au, de regula, o baza oxicumarinica cu efect anticoagulant, producand hemoragii in tesuturi, care duc in ultima instanta la moartea animalului. In ultima perioada, s-a constatat ca oxicumarinicele sunt folosite la prepararea unor momeli proteice care, din pacate, sunt tentante si pentru caini.

Animalul intoxicat cu oxicumarinice are dificultati de respiratie si mai ales microhemoragii (punctiforme), vizibile daca te uiti cu atentie pe mucoasa bucala si conjunctivala. In faze mai avansate, apar hemoragii digestive si respiratorii intense, care pot duce chiar la moartea animalului. Pentru aceste toxice exista un antidot specific – vitamina K3 sau fitomenadiona, administrata injectabil, in doze si frecvente prescrise de medicul veterinar.

Fitomenadiona poate fi administrata si per os (pe gura) in doze duble, dar cu un efect mai slab.

Ajutorul la fatare, resuscitarea nou-nascutului
La caini, femelele fata la 57-63 de zile de la ultima monta. Cateaua este agitata si trebuie sa aiba locul ei unde sa fete. Este lucru stiut ca prima expulzare este mai dureroasa; placenta trebuie indepartata imediat, cu o carpa uscata se sterg caile si orificiile aeriene ale catelusilor si se leaga ombilicul cu un fir de matase, la mai putin de un centimetru de la emergenta sa. Placenta poate sa fie consumata de catre mama, iar puiul trebuie dat imediat la lins, ca sa fie recunoscut de cea care i-a dat viata. In primele ore, puii trebuie incalziti de corpul mamei. Abia dupa ce se incalzesc si isi restabilesc echilibrul termic se pot hrani.

Daca eforturile de fatare dureaza mai mult de 30 de minute sau daca intervalul intre fatari este mai mare de doua ore, trebuie sa iei rapid legatura cu medicul veterinar.

Cum si cand se aplica garoul
Acesta se foloseste in caz de hemoragii arteriale sau venoase. Cele mai frecvente hemoragii sunt la membre. De regula, la cele venoase sangele inchis la culoare iese in suvoaie.

Hemoragiile arteriale sunt foarte rare, arterele fiind situate profund, in apropierea oaselor, iar sectionarea trebuind sa fie foarte adanca pentru a le produce. In cazul hemoragiilor venoase, garoul (ar fi bine sa fie elastic) se pune sub locul hemoragiei. Doar in cazul hemoragiilor arteriale garoul se pune sus, deasupra locului hemoragiei. In ambele ca-zuri, presiunea asupra plagii este cea mai importanta.

Dr. Florin Pisica, medic veterinar; foto: arhiva Edipresse.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Animale de casa