Acorda-le animalelor tale primul ajutor

catelInecarea cu un os sau alt corp strain
In primul rand, trebuie facuta diferenta dintre aceasta si tuse, deoarece cainii, atunci cand tusesc, sunt foarte „convingatori“, motiv pentru care multi stapani vin la medic invocand faptul ca animalul lor are un os in gat. Un caine cu un corp strain in gat se zbate, tuseste si respira agitat, incearca sa isi introduca laba in gura.

Daca nu se intervine de urgenta si daca respectivul corp strain are dimensiuni mari, se poate produce asfixia. Aceasta se observa relativ usor, situatie in care se intervine prin introducerea a doua degete in gura – la cainii de talie medie, un deget – la cei de talie mica, trei-patru degete la cei de talie mare si foarte mare.

Degetele se introduc rapid si destul de adanc, se inspecteaza rapid zona faringiana, incercandu-se demobilizarea corpului strain respectiv fara a se rani mucoasa.

Aceasta manervra nu este periculoasa (in sensul muscaturii) decat in cazul cainilor foarte agresivi, speriati, precum si in cazul pisicilor. Odata degetele introduse in faringe, se exclude posibilitatea de a fi muscat. Chiar daca ai reusit extragerea corpului strain respectiv, trebuie sa ajungi la medicul veterinar, care va controla mucoasa orofaringiana si va institui o antibioterapie de protectie de trei-sapte zile.

Colapsul in accidente de strada, alte traumatisme
Prin colaps intelegem in acest caz lesinul sau lipotimia. Animalului i se deschide gura, iar limba se trage afara; daca are tendinta sa o traga pe gat, este bine sa o legi cu un tifon si sa o tragi usor in exterior, fara sa fortezi.

Se uda – mai ales vara – botul animalului cu apa rece, eventual se spala si gura daca exista saliva in exces. Animalul trebuie tinut in decubit (intins pe orizontala) lateral. Este contraindicat decubitul dorsal, adica pe spate, fiindca animalul se poate ineca cu saliva. In cazul in care colapsul este in urma unui traumatism, trebuie mutat cu grija, pentru a nu i se forta coloana eventual lovita. In cazul in care exista plagi si sangerari usoare, se va izola zona cu un bandaj, iar dupa aceea trebuie sa ajungi urgent la medicul veterinar.

Intoxicatia cu antigel
Propilenglicolul, principalul component al antigelului folosit ca agent de racire la motoare, este dulce la gust si, in consecinta, nu rare sunt cazurile in care cainii il pot consuma din recipiente sau chiar de pe jos.

Un catel care a ingerat antigel trebuie dus de urgenta la medicul veterinar, unde i se va administra intravenos antidotul: alcoolul etilic in doze stiute numai de catre medic.

Alcoolul are o „afinitate“ mai mare pentru enzima respectiva, nelasand sa se produca acidul formic, iar antigelul eliminan-du-se ca atare prin urina.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Animale de casa