Chiar dacă vorbesc de-o viață limba română, nu toți cetățenii acestei țări știu să vorbească în mod corect această limbă. Mulți sunt puși în dificultate atunci când trebuie să pronunțe numele locuitorilor unui oraș sau sat.
Este foarte important de știut faptul că numele generic al locuitorilor dintr-un oraş, sat, regiune sau ţară se formează, de regulă, prin derivare, adugând cuvântului de bază un sufix. Cu toate acestea, situația se complică în momentul în care vine vorba despre nume de localități care sunt formate din două cuvinte.
În limba română, sufixele cel mai des întâlnite în cazul toponimelor sunt: -ean/-ian, -an, potrivit adevarul.ro. Astfel, un cetățean care locuiește în Bacău se numește băcăuan, de asemenea, va fi braşovean – celui care locuieşte în Braşov sau sibian – celui care locuieşte în Sibiu. Atunci când derivăm toponimele compuse, apar cele mai frecvente greșeli.
Dacă nu reușim să găsim denimirea potrivită a unor locuitori din localități care au nume formate din două sau mai multe cuvinte, este indicat să folosim formularea „locuitorul/locuitorii din…', pentru a evita eventualele greșeli.
Foto: 123rf.com
Mihaela Tudor
Citește și:
Cea mai gravă greșeală gramaticală! Când se folosește prepoziţia „pe în faţa pronumelui „care
Aplicații utile și eficiente pentru telefonul mobil care te ajută să înveți limbi străine
Expresiile pleonastice pe care românii le folosesc cel mai des