Cea mai gravă greșeală gramaticală! Când se folosește prepoziţia „pe“ în faţa pronumelui „care“

Este foarte important să știm să vorbim corect limba maternă. Având în vedere că gramatica limbii române este destul de dificilă, un număr destul de mare de persoane fac greșeli aparent banale, dar în realitate, destul de grave în fiecare zi.

Una dintre cele mai frecvente greșeli din vorbirea curentă este folosirea incorectă a prepoziției „pe' în faţa pronumelui relativ „care. Profesorul de limbă română Carmen Berindei, fost cadru didactic la Colegiul „Emil Racoviţă' din Iaşi, a explicat în detaliu pentru  „Adevărul', cum ar trebui să fie folosite în mod corect aceste două cuvinte.

De asemenea, folosirea incorectă a acuzativului este o altă greșeală gramaticală care este des întâlnită.

„În limba română, pronumele relativ «care», cu funcţia sintactică de complement direct, trebuie să fie însoţit mereu de prepoziţia «pe». Regula sigur că este valabilă şi în vorbire şi în scris', a explicat Carmen Berindei .

Mai mult, profesorul spune că pentru a „verifica' forma corectă a substantivului pe care îl folosim într-o frază, putem folosi un „test' simplu: aflăm la ce întrebare răspunde. Astfel, dacă substantivul la care facem referire răspunde la întrebările „cine?', „ce?', folosim „care'. Dar dacă substantivul răspunde la întrebarea „pe cine', „ce', folosim „pe care'.

„Mulţi vorbitori uită cuvântul «pe»'

În emisiunea „Doar o vorbă săţ-i mai spun', de la TVR, filologul român George Pruteanu, explica pe 1 iunie 2006, că „mulţi vorbitori uită cuvântul «pe»'.

„Lucrurile stau în felul următor. Dumneavoastră spuneţi un cuvânt. Acel cuvânt poate să fie un substantiv. El poate să mai apară o dată în ceea ce aveţi de zis sub forma de pronume. Ei, aici e aici. Dacă mai apare o dată sub forma de pronume, e musai să puneţi un «pe» înainte de «care». De pildă: omul care l-am întâlnit. Hopa! Aţi văzut? Substantivul se reia sub forma acelui pronume mititel, dar important: l-: care l-am… Aşa că e foarte probabil, e chiar sigur, că nu e bine cum am zis eu: «omul care l-am întâlnit». Nu e bine. Trebuia cu «pe»: «omul pe care l-am văzut»; «omul pe care l-am întrebat»', preciza filologul George Pruteanu. Dacă substantivul este de genul feminin, lucrurile stau la fel. „De pildă, vă dă prin cap să vorbiţi de soţia dumneavoastră şi ziceţi: «Femeia care o iubesc este soţia mea…». «Femeia pe care o iubesc este soţia mea». Vedeţi? Substantivul femeia e reluat prin prenumele «o»: pe care o iubesc', a spus George Pruteanu.

Filologul a subliniat și faptul că, dacă folosim aceeaşi regulă şi la plural, suntem cineva, „nu mai semănăm cu toţi nepricopsiţii care umplu de dimineaţa până seara micile ecrane'.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Incearca aceste exercitii de dictie amuzante, pentru copii, dar si pentru adulti.

Vezi unele dintre cele mai frecvente greșeli din limba română:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse