Cum se scrie un acatist. Elemente componente obligatorii

În ciuda faptului că majoritatea dintre noi nu sunt ceea ce se înțelege prin creștin adevărat, trebuie să recunoaștem că uneori intrăm și noi în biserici, aprindem lumânări, ne închinăm la icoane sau dăm acatiste.

cum se scrie un acatist

Multe persoane nu știu însă cum se scrie un acatist. Nu este deloc complicat, după cum vei vedea în rândurile următoare.

Ce elemente trebuie să cuprindă partea de început a acatistului

În primul rând, acatistul trebuie să fie datat. Data se trece, de obicei, în colțul din dreapta sus. La mijlocul paginii, vei scrie Acatist' și în continuare vei specifica numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile etc). Imediat dedesubt vei preciza pentru cine dai acatistul – pentru vii sau pentru morți.

Ce scriem în cuprinsul acatistului

Indiferent că vorbim despre acatistul pentru vii sau despre cel pentru morți, vei enumera, unele sub altele, prenumele persoanelor pentru care dorești ca preotul să se roage. Un aspect pe care foarte puține persoane îl cunosc este acela referitor la ordinea prenumelor care vor fi trecute pe acatist. Această ordine este următoarea:

– Preotul care te-a botezat

– Preotul care te-a cununat

– Preotul care îți este duhovnic

– Naşii de botez

– Naşii de cununie

– Părinţii şi fraţii

– Socrii și cumnații

– Tu, soțul și copiii

– Finii de cununie

– Finii de botez

– Bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.

– Prieteni

Evident, această ordine nu este obligatorie, dar rostul ei este acela de a acorda o anumită importanță acelor persoane care au contribuit la formarea noastră spirituală.

Ce conține partea de sfârșit a acatistului

Către finalul acatistului pentru vii, vei preciza pentru ce anume te rogi, folosind formula: Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…', formulă care va fi completată de fiecare cu dorințele și nevoile pe care le are.

Acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: Cu tot neamul lor cel adormit'.

Ultimul cuvânt care apare pe ambele acatiste este Amin'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate