10 reguli pentru prepararea, păstrarea și consumarea alimentelor gătite
Ai gătit mai multe feluri de mâncare, ai investit timp, energie și dragoste în prepararea lor, însă nu știi cât timp poți să le păstrezi pentru a le consuma în siguranță? Află, în continuare, care sunt răspunsurile la aceste întrebări și care sunt sfaturile specialiștilor în acest sens.
Primul lucru pe care trebuie să-l știi este acela că mâncarea gătită și păstrată pentru prea multe zile, chiar și în frigider, este un mediu excelent de cultură pentru micro-organismele ce determina infecții digestive.
Din acest motiv, atât specialiștii în boli infecțioase, cât și nutriționiștii îți recomandă să consumi mâncarea gătită de preferat în 24 de ore de la prepararea sa, dar și să respecți un set de reguli care te vor ține la distanță de posibile afecțiuni. Una dintre acestea, cu grad ridicat de incidență este toxiinfecția alimentară, o afecțiune acută de natură infecțioasă, ce apare mai ales în sezonul cald. Aceasta se manifestă sporadic, dar și în colectivități, în focare epidemice ce pot afecta mii de persoane.
O soluție modernă la care poți apela cu încredere este FILTRUM®, un enterosorbent de ultimă generație, de origine naturală. FILTRUM® acționează ca un burete la nivelul aparatului digestiv, eliminând din intestin atât cauza toxiinfecției alimentare, cât și toxinele provocare de aceasta.
Revenind la cele 10 reguli de aur pentru prepararea, păstrarea și consumarea alimentelor gătite, iată care sunt acestea.
- Folosește pentru felurile de mâncare pe care le pregătești ingrediente de calitate, din surse sigure, apă potabilă de asemenea de proveniență sigură și prepară complet și corect hrana din punct de vedere termic.
- Evită contactul dintre legumele în stare pură sau carnea proaspătă cu feluri de mâncare gătită chiar și în interiorul frigiderului, întrucât acestea pot transmite bacterii și microbi. De asemenea, nu depozita în frigider fructe, legume şi verdețuri nespălate, ce pot fi purtătoare de paraziți sau insecte.
- După ce ai terminat de preparat un fel de mâncare, nu îl lăsa să se răcească mai mult de două ore la temperatura camerei înainte de a-l pune în frigider. Chiar dacă mâncarea nu s-a răcit complet, depoziteaz-o în recipiente cât se poate de mici, care se vor răci mai repede și pune-o în frigider cât mai rapid.
- Reglează frigiderul la o temperatură corectă, care nu trebuie să depășească -5 grade Celsius. În caz contrar, bacteriile se vor dezvolta mult mai rapid pentru că trebuie să știi că nici măcar în frigider bacteriile nu dispar, ci doar se dezvoltă mai greu.
- Alimentele preparate termic se păstrează cel mai bine pe rafturile superioare ale frigiderului, unde aerul este cel mai rece, acesta neavând aceeași temperatură pe toate rafturile aparatului electrocasnic. De asemenea, pentru ca acesta să funcționeze cât mai bine, nu aglomera spațiul din frigider, pentru ca aerul rece să circule cât mai bine printre recipiente.
- Depozitează mâncarea în frigider în recipiente perfect închise (este de preferat ca acestea să nu fie din plastic) cum ar fi caserolele sau vasele etanșe care o protejează cel mai bine de contactul cu aerul. În lipsa acestora, folosește neapărat capace sau folie alimentară.
- Reîncălzește mâncarea în mod corect, de preferat la o temperatură de peste 70 de grade Celsius, amestecând-o și asigurându-te că aceasta s-a încălzit uniform. Studiile au arătat că temperaturile neuniforme cresc riscul de înmulțire a bacteriilor.
- Atunci când știi sigur că nu vei reuși să consumi alimentele preparate în zilele următoare, cea mai bună soluție este să le congelezi, întrucât astfel pot fi păstrate pentru mai mult timp. Porționează preparatele pentru a le putea consuma treptat, întrucât o dată decongelate, acestea nu trebuie recongelate. Supele și ciorbele rezistă în congelator și o lună, dacă sunt ambalate în caserole.
- Potrivit tuturor specialiștilor, preparatele gătite cu carne sau legume nu trebuie păstrate în frigider mai mult de 4 zile. Acesta este termenul maxim în care poți păstra la frigider ciorbele, supele, tocănițele sau pastele, în timp ce un ou fiert poate rezista și o săptămână, iar un sandviș maximum 2 zile. Pentru a nu uita, notează-ți datele când le-ai gătit.
- Păstrează o igienă impecabilă în bucătărie, în frigider și pe blatul de lucru unde manipulezi ingredientele. Spală-te mereu pe mâini și curăță foarte bine ustensilele de bucătărie cu detergent și apă caldă.
Respectă cu încredere aceste reguli care te vor ține la distanță de orice probleme pe care ți le pot cauza alimentele preparate și fii și mai atentă atunci când trebuie să ai grijă de mâncarea bebelușilor și a copiilor.
Sursa foto: pexels.com