Vinul intre placere si sanatate

Consumat cu moderatie vinul induce o stare de buna-dispozitie, de „bine”, prin alcool si substante flavonoide. Provoaca si o usoara vasodilatatie ajutand la prevenirea formarii cheagurilor de sange si a anginei pectorale, ajuta procesul de digestie.

Pe de alta parte excesul de vin conduce la accelerarea batailor inimii, cresterea tensiunii arteriale, prin aciditate poate da probleme digestive de tip sindrom dispeptic, gastrita, afectiuni pancreatice, hepatice, ulcer gastro-duodenal la persoane cu teren sensibil.

Taninul poate provoca dureri de cap la persoanele sensibile. Unele studii ar conduce la ideea ca un consum sustinut, zilnic ar putea fi cancerigen mai ales la femei datorita continutului de alcool. Tot datorita alcoolului vinul scade viteza reflexelor si vigilenta. Metabolismul medicamentelor dar si al alcoolului au loc in ficat, deci atentie atunci cand luam medicamente evitam consumul de alcool.

Se studiaza in momentul de fata antocianidele si resveratrolul, care se pare ca au rol in remodelarea si mentinerea elasticitatii peretilor vasculari, in scaderea colesterolului sangvin, deci un posibil rol in preventia accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului miocardic.

Se studiaza si posibilele proprietati antitumorale ale acestor substante prin proprietatile antioxidante si chiar rolul lor antiinflamator. Deci expresia „vin de viata lunga” nu ar fi atat de departe de adevar!

Recomandarea consumului de vin este foarte nuantata pentru persoanele cu diferite afectiuni si de asemena trebuie sa se tina seama de cantitatea si tipul de vin.

Diabeticii, persoanele obeze trebuie sa tina seama ca vinul contine zaharuri si calorii, deci in principiu este admis un pahar de vin sec.

Persoanelor cu afectiuni hepatice le este interzisa consumarea oricarui tip de alcool, cardiacilor le este permis paharul de vin rosu daca raman echilibrati cardiac dupa consum si in functie de afectiunea cardiaca. Decizia finala ramane tot a medicului dupa principiul „nu exista boli ci doar bolnavi”…

Dr. Ioana Costa
Medic specialist medicina de familie
Clinica Polisano Cuza Voda
Telf : 021.337.04.75/76/77
www.clinicapolisano.ro
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate