Vineri este o sărbătoare mare pentru creștini! Biserica prăznuiește a treia aflare a capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Pe data de 25 mai, este o sărbătoare importantă în Calendarul Creștin Ortodox, care este marcată cu cruce roșie. Biserica prăznuiește a treia aflare a capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Tot în această zi de vineri, se sărbătorește și Odovania praznicului Înalțării Domnului.

În această zi, este dezlegare la pește, pentru creștinii care țin post. De asemenea, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga pentru sănătatea familiei.

Povestea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

În Sfânta Scriptură s-a scris că Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei, când se afla la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, conform crestinortodox.ro. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. Pentru că îl ura de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod  a dat ucenicilor doar trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Tradiția spune că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei. Aceasta l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Acest moment a fost denumit cea dintâi aflare a sfântului cap.

După o vreme, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos, s-a făcut monah, apoi și-a luat numele de Inochentie. Ca monah, el s-a sălășluit chiar la locul unde se află îngropat capul Botezătorului Ioan. Își dorea să construiască o chilie, așa că acesta a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ în care se află un cap, ce prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost prezent aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Atunci, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a așezat în biserică din această cetate. Acest moment a fost denumit a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului. În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Când sărbătorim Înălțarea Domnului în 2018? Uite ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi

Pe 15 mai este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox! Biserica prăznuiește un sfânt important

Află care este talismanul tău norocos în funcție de zodie

Importanța cifrei 7 în viața noastră. Cum ne poate influența existența?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate