Când sărbătorim Înălțarea Domnului în 2018? Uite ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi

Înălțarea Domnului este sărbătorită în fiecare an la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, în joia din cea de-a șasea săptămână de după Paște.

Când sărbătorim Înălțarea Domnului în 2018?

Pentru că Paștele a picat în acest an pe data de 8 aprilie, Înălțarea Domnului este sărbătorită pe data de 17 mai în anul 2018. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Ispas și dacă până acum credincioșii obișnuiau să se salute folosind formulele: “Hristos a înviat!”, “Adevărat a înviat!”, după Înălțarea Domnului, salutul se schimbă în “Hristos s-a înălțat!”, “Adevărat s-a înălțat!”.

Sărbătoarea Înălțării Domnului amintește de momentul în care acesta s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Dacă momentul Învierii a fost intens discutat și contestat și asta pentru că nu a avut martori, nu același lucru se poate spune despre Înălțare care s-a făcut în prezența a doi îngeri, dar și a Apostolilor, potrivit crestinortodox.ro.

Înălțarea Domnului este o zi în care credincioșii își aduc aminte și de eroii români căzuți la datorie pe câmpul de luptă, această zi fiind cunoscută și ca Zi a Eroilor.

Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi?

În funcție de fiecare zonă a țării, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri pentru a alunga forțele răului și a atrage norocul în viața lor. În această zi de sărbătoare se spune că orice muncă este interzisă și că doar culegerea ierburilor cu puteri tămăduitoare este permisă. În zona Banatului, credincioșii obișnuiesc să sfințească holdele și fânul.

Pentru a-și proteja locuința de strigoi, oamenii pun leuștean la porți și la ferestre. Femeile evită să dea sare cu împrumut în această zi sau foc din case și asta pentru că se spune că făcând acest lucru, vitele nu vor mai da lapte, iar casa va vui.

Tot în ziua Înălțării Domnului, gospodinele pregătesc o mulțime de bucate și înroșesc ouă, urmând ca toate acestea să fie date de pomană în amintirea celor morți. O superstiție veche spune că cei care mor în ziua Înălțării Domnului vor ajunge direct în Rai.

Pentru a se ține departe de rele, oamenii obișnuiesc să își pună frunze de nuc la brâu, existând credința că și Mântuitorul a făcut acest lucru înainte de a se Înălța la ceruri.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Pe 15 mai este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox! Biserica prăznuiește un sfânt important

Află care este talismanul tău norocos în funcție de zodie

Importanța cifrei 7 în viața noastră. Cum ne poate influența existența?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate