Varicele nu doar un handicap estetic

Varicele nu doar un handicap estetic

Imagineaza-ti o plaja cu sezlonguri pe care se etaleaza trupuri bronzate, cu cele mai frumoase grupe de muschi, coapse fara celulita, dar si vene dilatate ale gambei sau chiar varice. Ce-i de facut?

La inceput, varicele sunt doar inestetice. Ca sa eviti complicatiile, acorda-le atentia cuvenita imediat dupa aparitie. In Romania, 30% din populatie sufera de varice ale membrelor inferioare.

Adaugand si telangiectaziile (vinisoarele fine, rosu-vinetii, care brazdeaza coapsele), ajungem la un procent de circa 45-50% de persoane afectate.

Cauza determinanta in aparitia varicelor
Cauza determinanta si obligatorie este un defect in structura valvelor din interiorul venelor sau lipsa partiala a acestora, ceea ce duce la modificarea directiei de circulatie a sangelui; in acest mod, venele se dilata si dau aspectul caracteristic al varicelor.

Cauze favorizante, care nu produc boala in lipsa cauzei determinante
– Profesii care obliga la statul prelungit in picioare.
– Sarcina (venele se dilata foarte mult).
– Traumatisme grave ale membrelor inferioare
– Arsuri

Tratament
– Doar cel chirurgical vindeca boala.
– Ciorapii elastici, medicamentele actioneaza doar temporar si nu pot preveni aparitia complicatiilor.
– Cel mai modern tratament este chirurgia fara stripping (nu se smulge vena).

Ca sa eviti orice fel de complicatii, nu neglija varicele chiar din momentul aparitiei lor.

Metoda chirurgicala poate fi individualizata, pentru fiecare caz in parte.
Operatia este efectuata sub anestezie locala sau rahidiana. Dupa operatie, pacientii se deplaseaza pe picioarele lor.

Pacientul este internat, operat si externat in circa trei ore, putandu-si relua activitatile casnice in 24 de ore si pe cele profesionale, dupa doua-trei zile. Interventia chirurgicala presupune incizii foarte mici, plasate astfel pe piele incat dupa cateva saptamani nu se mai vad. Prin aceste incizii se scot venele din circuit (nu neaparat din corp), prin intreruperea umplerii venoase.

Singurul tratament care vindeca boala varicoasa e cel chirurgical, alte mijloace terapeutice fiind doar niste paliative.

Complicatii ale bolii varicoase
1. Fistula venoasa externa este ruptura unui pachet varicos, care produce hemoragie masiva. Solutia este interventia chirurgicala de urgenta.

2. Tromboza venoasa superficiala (tromboflebita varicoasa sau varicoflebita) e coagularea intravasculara a sangelui din interiorul unui pachet varicos sau a trunchiului venos principal dilatat excesiv.

3. Tulburarile trofice cutanate apar treptat si au mai multe stadii: modificarea culorii pielii (de la roz-rosu la brun-maroniu), umflaturi care provoaca mancarimi, gamba care capata duritatea ghipsului, ulcer de gamba (pe fata interna a gambei, in treimea inferioara a acesteia). Ulcerul este trenant, greu cicatrizabil si recidivant; frecvent, se suprainfecteaza si se extinde.

Avantajele operatiei fara smulgere

  • Este usor de suportat, se face ambulatoriu, spitalizarea este de cel mult doua ore.
  • Se face sub anestezie locala, indiferent de gravitatea cazului. Asta inseamna ca dupa interventie poti sa co­bori singura de pe masa de ope­ratie si mai ramai in clinica, sub observatie, 30 de minute, timp in care te poti deplasa.
  • Imobilizarea la pat post-operatorie este nula.
  • Dupa 30 de minute poti sa pleci acasa. Sunt persoane care pleaca la volan, conducandu-si masina, sau merg chiar la serviciu.
  • Operatia are si un mare avan­taj din punct de vedere estetic: inciziile facute in timpul operatiei lasa cicatrice foar­te mici, de 2-3 mm, care se estompeaza si nu se mai vad.

Dr. Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg, Clinica medicala FLEBESTET,
tel. 021/242.17. 96, 0744/49.46.64, www.flebestet.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate