Uitarea: situatie banala sau problema medicala?

CAUZE
Din cauze inca necunoscute, celulele creierului sunt afectate gradual si duc la distrugerea ireversibila a neuronilor din ariile corespunzatoare memoriei. Boala Alzheimer este o afectiune cu determinism genetic si nu ereditar – ceea ce inseamna ca ea nu este neaparat mostenita, ci poate aparea oricand, ca urmare a unor modificari genetice.
 
CUM O RECUNOSTI
E adevarat ca slabirea memoriei e un proces normal, care apare o data cu inaintarea in varsta. Dar uitarea este si primul simptom in Alzheimer. Medicul este singurul in masura sa faca diferenta. Pierderea memoriei la acesti pacienti este diferita de problemele de memorie caracteristice varstei inaintate: obosesc mult mai usor, se enerveaza repede sau devin apatici.

La inceput, modificarile sunt aproape imperceptibile. Isi gasesc cu greu cuvintele si incearca sa mascheze tulburarile de memorie, negand faptul ca uita sau dand vina pe diverse situatii sau pe cei din jur.

In boala Alzheimer, procesul de degradare a memoriei evolueaza rapid, la fiecare saptamana, uneori chiar de la o zi la alta, si este insotita de tulburari de perceptie, praxice – pacientii uita cum sa-si foloseasca manile, obiectele de uz casnic sau de igiena personala absolut familiare, uita cum sa se imbrace sau sa se spele. Se pierd automatisme, personalitatea se schimba progresiv.
 
CINE SI CAND
Boala Alzheimer apare in general dupa varsta de 65 de ani, dar exista si debuturi precoce, acolo unde ponderea ereditara este importanta. La varste tinere, tabloul clinic si evolutia ei sunt mai dramatice. Dupa 65 de ani, afecteaza sase persoane din 100.

Dupa 80 de ani, numarul bolnavilor creste de trei ori, iar dupa 85 de ani una din doua persoane sufera de dementa – femeile mai mult decat barbatii, poate si datorita faptului ca au o rata de supravietuire mai mare. Exercitiul intelectual pare a fi un factor de protectie, fara insa ca acest lucru sa fie demonstrat. Depresia creste riscul de aparitie a bolii.

Deteriorarea cognitiva usoara, pusa de obicei pe seama stresului, a tulburarilor de circulatie poate avea uneori o evolutie imprevizibila. De aceea, acesti pacienti trebuie urmariti si testati la cateva luni sau lunar. Primul semn clinic al bolii poate aparea cu mult timp (ani) inaintea oricaror modificari biologice sau chimice masurabile.
 

SIMPTOME

  • Tulburari de memorie de scurta durata – o zi, o ora, un minut – care afecteaza activitatile zilnice.
  • Tulburari de perceptie, de tipul halucinatiilor sau iluziilor vizuale. Nu mai pot diferentia imaginile plane de cele in spatiu, nu pot citi cadranul orar sau simbolurile.
  • Pierderea judecatii si a controlului impulsivitatii: nu mai cunosc valoarea banilor, se imbraca inadecvat sau murdar, ignora regulile, sunt iritabili sau nepasatori.
  • Modificari de personalitate: sunt apatici, inchisi in sine, tematori, retrasi, exagerat de suspiciosi, uneori au izbucniri violente.

CAT TIMP
Dupa depistarea bolii, un pacient traieste intre 7 si15 ani, chiar pana la 20 de ani, daca este diagnosticat din timp si corect tratat. De regula, boala nu reprezinta si cauza decesului. Complicatiile care apar pe parcurs o pot agrava: tulburarile motorii (de echilibru) duc la caderi frecvente, cu fracturi, respectiv imobilizare la pat, infectii urinare, respiratorii, febra, deshidratare etc.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate