Luptand impotriva obezitatii prevenim diabetul

Vestea rea: diabetul a atins proportii epidemice. Vestea buna: diabetul poate fi prevenit prin schimbarea stilului de viata.

Beneficiile mersului zilnic pe jos, timp de 30 de minute:

 • Reduce riscul de boli cardiovasculare sau de diabet zaharat.
 • Amelioreaza starea de depresie (fara efecte secundare nedorite)
 • Mentine sau scade greutatea corporala. La o viteza de deplasare moderata se ard In medie 130 de calorii, respectiv 180 calorii la mers vioi.

Cum prevenim diabetul zaharat

 • Experti in domeniul sanatatii sustin ca activitatea fizica este un factor important de prevenire a acestei boli, dar la fel de importante sunt si renuntarea la fumat si dieta echilibrata. Ei recomanda mersul pe jos, cel putin 30 de minute in fiecare zi: acest timp poate fi folosit o data sau impartit in segmente de cate 10 minute de trei ori pe zi, la fel de eficiente.

  Din pacate, doar aproximativ 40% dintre barbati si chiar mai putine femei (25%) reusesc sa realizeze acest lucru. Reducerea dramatica a activitatii fizice In cadrul activitatilor cotidiene explica rata crescuta a obezitatii la nivel mondial.
   

 • Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip II. In terapia diabetului zaharat, un rol important il ocupa exercitiul fizic – acesta contribuie la utilizarea eficienta a glucozei de catre tesutul muscular si, respectiv, reducerea valorilor glicemiei.

  Activitatea fizica este importanta pentru prevenirea si tratarea obezitatii, constituind, alaturi de alimentatia rationala, cele mai eficiente metode cunoscute pentru profilaxia primara a diabetului zaharat de tip II.

In 1985, in lume, existau aproximativ 30 de milioane de persoane cu diabet. In 2000, numarul lor ajunsese la 171 de milioane! – de sase ori mai mult in doar 15 ani. Estimarile cercetatorilor sunt sumbre: cifra se va dubla in urmatorii 25 de ani, din cauza cresterii populatiei si a duratei medii de viata, a alimentatiei bogate in grasimi saturate si a stilului sedentar.

Una din zece persoane aflate la varsta a doua moare din cauza diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia. Diabetul este o afectiune cauzata de insuficienta sau lipsa insulinei in organism si de capacitatea redusa a acestuia de a utiliza insulina.

Diabetul zaharat de tip I apare de obicei la copii sau adulti tineri, sub varsta de 30 de ani, si este rezultatul distrugerii celulelor pancreasului, producatoare de insulina. Factorii autoimuni, genetici si de mediu sunt implicati in aparitia acestui tip de diabet. Persoanele cu diabet de tip I (insulinodependent) au nevoie de tratament continuu cu insulina pentru a se mentine in viata.

Diabetul zaharat tip II sau insulino-independent apare ca rezultat al disfunctiei progresive a celulelor pancreatice beta si a capacitatii reduse a celulelor corpului de a folosi insulina. Este deseori transmis ereditar, dar obezitatea si stilul de viata sedentar sunt factori majori de risc pentru aparitia bolii. Cresterea populatiei cu varsta peste 65 de ani este factorul demografic cu cel mai mare impact asupra prevalentei bolii.

Dar frecventa de aparitie a crescut si ca urmare a urbanizarii si schimbarii majore a stilului de viata. Pana in 2030, dublarea numarului populatiei din mediul urban va determina dublarea riscului de diabet si dezvoltarea exploziva a acestei boli.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate