Luptand impotriva obezitatii prevenim diabetul

Vestea rea: diabetul a atins proportii epidemice. Vestea buna: diabetul poate fi prevenit prin schimbarea stilului de viata.

Beneficiile mersului zilnic pe jos, timp de 30 de minute:

  • Reduce riscul de boli cardiovasculare sau de diabet zaharat.
  • Amelioreaza starea de depresie (fara efecte secundare nedorite)
  • Mentine sau scade greutatea corporala. La o viteza de deplasare moderata se ard In medie 130 de calorii, respectiv 180 calorii la mers vioi.

Cum prevenim diabetul zaharat

  • Experti in domeniul sanatatii sustin ca activitatea fizica este un factor important de prevenire a acestei boli, dar la fel de importante sunt si renuntarea la fumat si dieta echilibrata. Ei recomanda mersul pe jos, cel putin 30 de minute in fiecare zi: acest timp poate fi folosit o data sau impartit in segmente de cate 10 minute de trei ori pe zi, la fel de eficiente.

    Din pacate, doar aproximativ 40% dintre barbati si chiar mai putine femei (25%) reusesc sa realizeze acest lucru. Reducerea dramatica a activitatii fizice In cadrul activitatilor cotidiene explica rata crescuta a obezitatii la nivel mondial.
     

  • Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip II. In terapia diabetului zaharat, un rol important il ocupa exercitiul fizic – acesta contribuie la utilizarea eficienta a glucozei de catre tesutul muscular si, respectiv, reducerea valorilor glicemiei.

    Activitatea fizica este importanta pentru prevenirea si tratarea obezitatii, constituind, alaturi de alimentatia rationala, cele mai eficiente metode cunoscute pentru profilaxia primara a diabetului zaharat de tip II.

In 1985, in lume, existau aproximativ 30 de milioane de persoane cu diabet. In 2000, numarul lor ajunsese la 171 de milioane! – de sase ori mai mult in doar 15 ani. Estimarile cercetatorilor sunt sumbre: cifra se va dubla in urmatorii 25 de ani, din cauza cresterii populatiei si a duratei medii de viata, a alimentatiei bogate in grasimi saturate si a stilului sedentar.

Una din zece persoane aflate la varsta a doua moare din cauza diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia. Diabetul este o afectiune cauzata de insuficienta sau lipsa insulinei in organism si de capacitatea redusa a acestuia de a utiliza insulina.

Diabetul zaharat de tip I apare de obicei la copii sau adulti tineri, sub varsta de 30 de ani, si este rezultatul distrugerii celulelor pancreasului, producatoare de insulina. Factorii autoimuni, genetici si de mediu sunt implicati in aparitia acestui tip de diabet. Persoanele cu diabet de tip I (insulinodependent) au nevoie de tratament continuu cu insulina pentru a se mentine in viata.

Diabetul zaharat tip II sau insulino-independent apare ca rezultat al disfunctiei progresive a celulelor pancreatice beta si a capacitatii reduse a celulelor corpului de a folosi insulina. Este deseori transmis ereditar, dar obezitatea si stilul de viata sedentar sunt factori majori de risc pentru aparitia bolii. Cresterea populatiei cu varsta peste 65 de ani este factorul demografic cu cel mai mare impact asupra prevalentei bolii.

Dar frecventa de aparitie a crescut si ca urmare a urbanizarii si schimbarii majore a stilului de viata. Pana in 2030, dublarea numarului populatiei din mediul urban va determina dublarea riscului de diabet si dezvoltarea exploziva a acestei boli.

Simptome
In general, simptomele urmatoare, aparute brusc, pot sugera instalarea diabetului:

  • sete excesiva
  • urinare frecventa
  • pierdere In greutate aparent inexplicabila
  • tulburari de vedere
  • mancarimi sau amorteli la nivelul membrelor
  • oboseala permanenta
  • foame exagerata. 

Diagnostic
Jumatate dintre persoanele cu diabet nu prezinta aceste simptome si poate exista o perioada (chiar de cativa ani) In care diabetul tip II sa ramana nediagnosticat! Diagnosticul se stabileste prin masurarea glicemiei (cantitatii de glucoza din sange) dimineata, pe nemancate. Valorile normale ale glicemiei sunt considerate a fi cuprinse Intre 70 si 90 mg/dl. Cele peste120 ml/dl sugereaza diagnosticul de diabet zaharat.
 
Tratament
Diabetul zaharat este o boala nevindecabila, dar care poate fi controlata prin tratament. Tratamentul are ca scop reglarea nivelului de glucoza din sange si este personalizat pentru fiecare persoana cu diabet.

Primul pas In monitorizarea diabetului tip II este dieta si exercitiul fizic. In cazul persoanelor supra-ponderale, scaderea In greutate este o necesitate. Terapia orala este indicata persoanelor cu diabet tip II atunci cand dieta si exercitiul fizic nu reusesc sa regleze glicemia. In timp, terapia orala poate deveni ineficienta In reglarea glicemiei si atunci trebuie initiata terapia cu insulina.
 

Ce mancam
Principiile unei alimentatii sanatoase sunt cunoscute, dar mai putin aplicate: cat mai putina sare si zahar, cat mai putine dulciuri concentrate sau alcool.
Masa de dimineata este obligatorie si trebuie sa contina calciu (o cana cu lapte, un pahar cu iaurt) ori suc natural de fructe si cereale: fulgi de porumb, o chifla de graham sau paine neagra.
Pranzul trebuie sa cuprinda supa, felul al doilea si un fruct proaspat. Mancarea gatita de la pranz poate fi Inlocuita macar cu un sandvis-doua si un mar.
Inainte de masa de seara, e bine sa mancam un mar. Cina trebuie sa contina legume si sa fie urmata de o plimbare de o jumatate de ora.
 
Mersul pe jos Iti poate salva viata.
In fiecare an, pe 14 noiembrie, In Intreaga lume se sarbatoreste Ziua Mondiala a Diabetului. Sub recenta deviza a Zilei Mondiale a Diabetului, „Luptand Impotriva obezitatii prevenim diabetul”, World Diabetes Foundation (WDF), In parteneriat cu Novo Nordisk, a organizat primul mars la scara mondiala dedicat diabetului.
Peste 40.000 de oameni au participat la acest mars, care a Inceput simultan la ora 10 GMT pe sapte continente, in 38 de tari (Intre care si Romania, In Parcul Herastrau din Bucuresti) si a durat 30 de minute. Nu astepta aceasta zi pentru a-ti schimba viata!
Nu este niciodata prea tarziu pentru a deveni o persoana activa. Studiile arata ca stilul de viata activ are efecte benefice asupra sanatatii si calitatii vietii. Mersul pe jos nu costa si este accesibil tuturor categoriilor de varsta si nivel de trai.
 
Sfatul medicului
Mersul pe jos nu dauneaza nimanui. Totusi, e bine sa consulti medicul pentru a te asigura ca, pe o perioada mai mare sau la viteza sporita, acest efort nu Iti afecteaza sanatatea.

  • Arunca telecomanda jumatate de ora si iesi la plimbare.
  • Nu astepta la lift si scurteaza drumul urcand scarile.
  • Iesi in natura in week-end.
  • Coboara din autobuz cu o statie-doua mai inainte.

Material realizat cu sprijinul Companiei Novo Nordisk, reprezentanta pentru Romania

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate