Tu știi ce putere magică au kusudamele?

Venite din Japonia, kusudamele, talismanele din hârtie, apărătoare ale casei, ale sănătăţii, ale iubirii, globuri uluitoare într-o împletire stranie de îndoituri, pliuri şi piese, reprezintă o artă sacră care nu mai există nicăieri în altă parte şi pe care o descoperă acum şi Europa.

Pentru noi Japonia este o altă lume, una fascinată, în care totul e ritual. Există un ritual al ceaiului, al mesei, al îmbrăcării, al respiraţiei, unul al salutului, un singur fel de a păşi, un ritual al somnului, unul al distanţelor, al culorilor şi al scrierii.

Arta Kusudami, arta de a crea splendidele flori din hârtie care protejează templele budiste, nu este nici origami, nici vreo tehnică de a plia jucării. Deși pare mai mult o treabă pentru copii, care nu-ţi dă prea mari bătăi de cap, dantelăria delicată a „globurilor-talisman' ascunde în sine o artă pe care puţini au rabdarea şi ştiinţa s-o încerce.

De fapt, kusudama nu este un simplu obiect decorativ, de design, ci este o amuletă a casei sau ambientului, ce poate fi personalizată şi are rolul de a contribui la armonia spaţiului interior. Creația unei kusudame este un spectacol în sine, de o fantezie desăvârşită: zeci şi zeci de bucăţi de hârtie, mari şi mititele, care cu pete, cu buline şi cu dungi, desenate în filigran sau cu suprapuneri transparente, mai groase, cât coala de scris ori subţiri ca foiţa de ţigară, amestecate într-o simfonie de nuanţe. Roşu, mult albastru şi verde, cafeniu ca hârtia de orez, galben pai şi roz-ciclamen. Toate îndoite în forme ciudate, figuri geometrice îmbinate, completate, prelungite una într-alta ca într-un joc fabulos şi complicat. Iar mișcările artistului-creator sunt aproape de ale unul prestidigitator: exacte şi repezi, completate de întoarceri ale bucăţii de hârtie pe ambele feţe, de neteziri, şi schimbări de unghiuri, apoi de presări ale muchiilor cu unghia degetului şi de alăturarea unei figuri de alta, apoi de alta, totul repetat într-o succesiune rapidă şi greu de urmărit. Kusudamele sunt făcute uneori din hârtie banală de împachetat cadouri, dar și din hârtii creative care pot imita catifeaua sau satinul. Globurile-talisman sunt apoi, accesorizate cu perle ori cristale Svarowski şi există modele de ansambluri mari de zeci de bucăţi pentru evenimente, serate sau baluri, pentru spaţii largi, cafenele, magazine, ori saloane, așezate pe socluri de marmură sau suporturi metalice.

O Kusudama poate fi un glob delicat, cât să intre în palma unui copil, poate avea un diametru de 10 cm sau poate fi o sferă spectaculoasă de jumătatate de metru sau şi mai mare iar, ca tot ce este japonez, ea trebuie să fie armonia întruchipată, îmbinată fără cusur şi perfect simetrică.

Chiar daca fac parte din cultura japoneza, Kusudamele se integreaza în orice ambient, așa cum, de pildă, Casa Chanel a ales pentru prezentarea sa, să decoreze sălile cu 4000 metri pătraţi de decoraţiuni florale Kusudama. Forma, mărimea, culorile, hârtia, modul de prezentare, toate sunt de fiecare dată altele pentru că ele nu sunt nişte decoraţiuni făcute pe bandă rulantă ci alcătuiri originale, elegante şi de bun gust, în spiritul străvechii arte japoneze.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Exercițiile secrete pentru vindecarea bolilor și prelungirea vieții

Nihil Sine Deo. Iată de ce nu mai rezistă căsniciile…

De unde vine numele Mânăstirii Pasărea

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate