De unde vine numele Mânăstirii Pasărea

Mânăstirea Pasărea este una dintre marile mânăstiri ortodoxe din sudul ţării, situată la numai câţiva zeci de kilometri de Bucureşti. Tu știai de unde vine numele Mânăstirii Pasărea?

Locaşul este atestat documentar încă din anul 1813, în timpul domniei lui Caragea Vodă, când stareţul Manastirii Cernica, arhimandritul Timotei, construieşte aici o biserică din lemn, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, care va dura până la marele cutremur din 11 ianuarie 1838, când se prăbuşeşte.

De unde vine denumirea de 'Pasărea'? O legendă spune că trei călugărițe l-au rugat pe starețul Mânăstirii Cernica să le construiască undeva pe la marginea Codrilor Vlăsiei, un schit micuț în care să se nevoiască în post, rugăciune și muncă. Toți patru au plecat împreună în căutarea locului potrivit și, pe tot parcursul drumului, ei au fost însoțiți de o pasăre care zbura din copac în copac, ciripind într-un fel aparte. După o bună bucată de drum pasărea a aterizat sub un stejar bătrân, lângă un mușuroi de furnici, și a început să cânte într-un mod deosebit, pentru a le atrage atenția. Starețul, înțelegând ce se petrece, a înfipt toiagul său în pământ, în acel loc, l-a binecuvântat și a stabilit că acolo se va afla altarul bisericii. Iar celor trei maici le-a dat „poruncă' să se înmulțească în acel loc precum furnicile. Referindu-se, desigur, la mărirea obștei viitoarei mânănastiri. Ceea ce s-a și întâmplat. Așadar numele mânăstirii a fost dat după modul în care a fost ales locul.

Manastirea Pasarea

Biserica cea mare a mânăstirii, păstrată până astăzi, a fost zidită între anii 1846-1847 de către Sfântul Ierarh Calinic, fiind închinată Sfintei Treimi. În anul 1875, nişte tâlhari jefuiesc mânăstirea de obiectele preţioase pe care le deţinea. În data de 1 aprilie 1882, din pricina greutăţilor materiale, mânăstirea adoptă “viaţa de sine”, renunţând la cea “de obşte”. În anul 1955, după un amplu proces de restaurare, ansamblul monahal Pasărea a fost numit monument istoric. Mânăstirea Pasărea găzduieşte un muzeu în care este adăpostită o bogată colecţie de artă veche bisericească. În incinta mânăstirii se află o parte dintre atelierele Arhiepiscopiei Bucureştilor, în care se lucrează obiecte de cult: veşminte preoţeşti, sfinte cruci, icoane şi ferecături.

Foto: Facebook

Citește și:

Se spune că icoana Făcătoare de minuni de la Ocnele Mari dispare noaptea

Rugăciunea care te scapă de orice rău – Rostește-o în fiecare duminică

Părintele Veniamin Ilie ne spune: iubește, iartă, ajută… iar sufletul tău își va găsi liniștea!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate