ADEVĂRAT sau FALS: 8 mituri despre depresie

mituri-despre-depresie

Cei mai mulți confundă depresia cu anxietatea, oboseala cronică sau alte forme de suferință emoțională, însă depresia este o afecțiune mult mai complexă cu simptome ce anunță gravitatea și este, de cele mai multe ori, cronică. Iată care sunt cele mai comune mituri despre depresie:

În România depresia este încă mult subdiagnosticată, este de părere cunoscutul psihoterapeut Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, care atrage atenția că există despre depresie o serie de concepții greșite pe care oamenii le cred, iar mulți dintre cei afectați nici nu recunosc simptomele bolii de care suferă:

  1. Depresia nu este de fapt o boală. Fals. Depresia este printre principalele cauze de dizabilitate în rândul adulţilor din întreaga lume. Imagistica cerebrală indică niveluri anormale de activitate în creier atunci când afecțiunea se instalează, iar neurotransmițătorii sistemului nervos, sunt în stare de dezechilibru.
  2. Munca grea învinge depresia. Fals. Depresia afectează aproximativ unul din șase oameni la un moment dat în viaţă, aşadar remediul bătrânesc: „cufundă-te în muncă şi te vei simţi mai bine', ar putea funcționa în cazurile de depresie însă în realitate, munca în exces poate fi un semn de depresie clinică, în special la bărbaţi.
  3. Depresia este o formă de autocompătimire. Fals. Depresia este o boală reală, o problemă de sănătate legată de schimbări ce au loc în creier și care, pentru vindecare, are nevoie de o terapie potrivită, iar oamenii cu depresie clinică nu sunt leneşi, nu se autocompătimeasc și nu caută atenție.
  4. Terapia antidepresie înseamnă medicamente pentru toată viața. Fals. Medicația este unul din instrumentele folosite pentru a scăpa de depresie, dar psihoterapia „vorbită' funcţionează la fel de bine ca acestea, în special în cazul depresiilor uşoare și moderate.
  5. Depresivii plâng foarte mult. Fals. Unii oameni nu plâng sau nici nu sunt extrem de triști când sunt în depresie. În schimb, sunt „goi' emoţional şi se pot simţi inutili sau lipsiţi de valoare.
  6. Depresia vine odată cu îmbătrânirea. Fals. Vârstnicii îşi pot ascunde tristeţea sau pot să aibă simptome diferite, vagi: mâncarea nu mai are acelaşi gust, durerile şi neplăcerile se intensifică sau se schimbă modelul de somn. Problemele medicale sunt cele ce pot declanşa depresia la oamenii mai în vârstă.
  7. Să vorbeşti despre asta înrăutățește lucrurile. Fals. Diferitele tipuri de psihoterapie și hipnoterapia ajută la tratarea depresiei prin schimbarea modelelor negative de gândire și a gândurilor subconştiente. Primul pas spre vindecare este să vorbeşti cu un profesionist din domeniul sănătăţii mintale.
  8. Adolescenţii sunt nefericiţi prin natura lor. Fals. Tristeţea prelungită sau irascibilitatea nu sunt normale pentru adolescenți. Atunci când nefericirea durează mai mult de 2 săptămâni, ar putea fi un semn al depresiei, iar studiile arată că depresia se dezvoltă la un adolescent din 11. Alte semnale că un adolescent ar putea avea nevoie de ajutor, includ: să fii trist constant sau irascibil chiar cu prietenii, să nu îţi placă deloc activităţile preferate sau o scădere bruscă a notelor la școală.

foto: Shutterstock

Citește:

Cerem, dar după ce primim uităm să mulțumim…

Nu răzbunarea îi liniștește pe dușmani, ci rugăciunea pentru ei

Încă o enigmă românească nedescifrată

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie