Transparente in designul interior
Pentru mine e foarte important sa-ti cunosti clientul – cand intri in casa lui intri in intimitatea lui – deci, o relatie buna cu el e fundamentala. Trebuie sa-i intelegi gusturile, preferintele, stilul de viata. Trebuie sa ai rabdare sa-l asculti, ca sa stii ce asteapta de la tine. E drept, in cazul de fata a fost mai simplu – doar am fost propriul meu client, desi nici intr-o viata de om nu ajungi sa te cunosti cu adevarat! In primul rand, mi-ar placea sa insist putin asupra importantei pe care o are relatia arhitectura-design si cum se manifesta ea in aceasta casa. Proiectul a fost gandit in acest sens, si, de aceea, nicio clipa partea de design interior nu a facut nota discordanta cu cea de arhitectura. De altfel, fiecare piesa de mobilier a fost creata in mod special pentru aceasta locuinta – e imposibil sa obtii aceasta coerenta altfel. |
Cele doua elemente-cheie intr-o casa, fara de care este imposibil sa ai un produs final de calitate, sunt sistemul de iluminare si felul in care este impartit spatiul. Scopul? Sa creezi un cadru, o „rama” perfecta in care sa expui subiectul principal, in asa fel incat sa fie limpede si coerent ce vrei sa spui, care e ideea de baza a proiectului. Logic, de altfel: cu cat e mai simpla expunerea, cu atat mai bine e perceputa ideea.
Toata casa e gandita ca un spatiu comun; am folosit transparentele pentru a nu separa, vizual, bucataria de zona de living si dining. |
Luminile si echipamentele electronice din casa sunt integrate intr-un sistem controlat de un unic si discret panou de comanda. |
Sintagma „design interior” trebuie sa fie strans legata de confort. Asta am invatat dupa ce am organizat o expozitie despre Mies van der Rohe la fundatia Carlos de Amberes din Madrid. Si am exemplul perfect: Barcelona Chair, un icon in domeniu, cu design avangardist si azi, in ciuda varstei, care nu renunta sub nicio forma la confortul dat de materiale de calitate si nici la eleganta finisajului din piele.
Ce incerc sa spun este ca, si atunci cand ne aflam in fata unui stil modern, nu trebuie sa renuntam la confort si la calitatea materialelor folosite. Fidel acestei teorii, am incercat sa combin materiale clasice, cum e lemnul de stejar, cu altele mai actuale: otelul inoxidabil sau suprafetele lacuite, ca sa obtin un rezultat fusion si, mai ales, confortabil.
Lemnul de stejar joaca un rol determinant in aceasta casa: mereu am avut senzatia ca trebuie sa ma sprijin pe un material mai degraba clasic care apoi sa puna in valoare piesele moderne.
Intotdeauna mi-a placut ideea ca toata podeaua casei sa arate ca puntea unui velier antic; de aceea, am ales lamele de parchet foarte late si am pastrat culoarea naturala a stejarului. Inclusiv cateva dintre verticalele casei – cum ar fi cubul mare de la intrare, care gazduieste baia pentru oaspeti si un mic spatiu de depozitare – sunt lambrisate tot cu acest material; la fel, toate usile din casa.
Nu sunt un mare fan al mixarii unui numar prea mare de materiale in acelasi spatiu, de aceea unica esenta naturala pe care o veti gasi in casa e stejarul. Piesa de mobilier pentru televizor integreaza usa de intrare in dormitor, astfel incat practic acelasi corp fix este utilizabil si… util pentru doua camere diferite. Faptul ca dispunem de propria noastra fabrica de mobila e clar un mare avantaj – avem exclusivitate atunci cand vine vorba de finisaje si design. |
Cat despre nuante, am ales albul – alegerea mea are legatura cu ce va povesteam la inceput: este culoarea care te distrage cel mai putin. Cat despre negru, este culoarea pentru un interior masculin. Sunt elegante si, mai ales, sunt baza perfecta peste care sa adaugi note de culoare pe suprafata mare (cum ar fi, de exemplu, bucataria) sau simple accente, cum sunt pernele si accesoriile.
Fara indoiala, terasa este „marele lux” al apartamentului; am stiut inca din clipa in care am inceput acest proiect imobiliar cat de mare este, pentru cei care vor locui aici, importanta spatiilor comune (piscina, gradina, zona lounge, sala de sport). Acesta este motivul pentru care am incercat sa transform terasa intr-un chill out zone – un loc placut, relaxant, unde sa ma mut vara.
In fond, nu asta ar fi ideal, sa poti trai iarna la adapost, iar vara in natura? Usile spre terasa se deschid complet, ba chiar si televizorul este montat pe un mecanism rotativ pentru a putea fi suspendat si intors la 90 de grade – asa ca nici macar atunci cand vrei sa vezi un film nu e nevoie sa intri in casa!
Text: arh. Javier Menendez, www.disenate.ro
Fotografii: Cosmin Popescu
Asistent foto: Sorin Stanciu