Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa ai o atitudine de respect fata de bani. Trebuie sa intelegi ca sunt o unealta si tu ai controlul. Nu lasa managementul banilor sa te copleseasca!
Incepe prin ati face o idee clara despre situatia ta financiara. Dupa ce ai aflat in ce buget trebuie sa te incadrezi, invata-ti mintea sa gandeasca in cifre in orice situatie e vorba despre bani.
Odata ce stii totalul castigurilor si cheltuielilor tale, poti sa incepi sa gandesti strategic in legatura cu banii tai. Aceasta este inceputul visarii si formularii de strategii in mintea ta. Obiectivele neclare vor deveni evidente si aceasta este startul pe drumul spre pregatirea ta financiara.
Potentialul tau de a economisi
Incepe prin a-ti dezvolta obisnuinta de a economisi. Primul scop este sa te straduiesti sa nu ajungi niciodata la limita. Sa nu iti permiti niciodata sa ramai fara bani. Fa din aceasta regula ta de aur!
De acum vei putea estima cat poti economisi. Economia este un cuvant magic in domeniul financiar si presupune sa tii cont doar de doua numere: primul reprezinta veniturile si al doilea este o estimare precisa a ceea ce ai nevoie sa cheltuiesti astfel incat sa acoperi toate nevoile. Nu uita sa dai deoparte si pentru micile mofturi.
Un exercitiu legat de bugetare
Bugetarea este primul pas in crearea obisnuintei de a tine cont de cheltuielile tale. Aceasta inseamna sa preiei controlul asupra banilor tai. Trebuie sa faci asta daca vrei sa economisesti si sa fii capabil sa investesti. Asa incepe acumularea bogatiei, prin a-ti crea niste reguli. Poti incepe prin a-ti nota intr-un carnetel cheltuielile pe care le faci in fiecare luna, astfel luna urmatoare vei avea posibilitatea sa observi unde ai fi putut cheltui mai putin.
Apoi este necesar sa largesti limita orizontului in ce priveste timpul. Analizeaza situatia ta actuala si vezi daca poti calcula cati bani castigi si cati cheluiesti pe o perioada mai mare de timp, spre exemplu 12 luni. Include vacantele si alte cheltuieli anticipate. Acest exercitiu este pentru a vedea daca stilul tau de viata te costa mai mult decat castigi.
Sa fii destept in legatura cu banii cere sa gandesti dincolo de logica conventionala. Daca ajungi la concluzia ca la fiecare sfarsit de luna ramai fara bani deoarece cheltuielile au depasit castigurile tale, ar trebui sa incepi sa cauti preturile cele mai mici, sa te asiguri ca ai cu adevarat nevoie de produsul pe care tocmai ai pus ochii sau chiar daca nu cumva mai ai unul similar acasa.
Extinde-ti castigurile de baza
In afara de faptul ca poti cauta oportunitati de a-ti extinde castigurile, poti cumpara la preturi mai bune sau poti negocia pentru lucrurile pe care vrei sa le cumperi. Pentru inceput, iti poti face un obicei de a-ti cumpara haine si alte lucruri scumpe doar in perioada reducerilor si poti cumpara lucrurile necesare, cum ar fi produsele lunare de bacanie, de la piata. Vei fi surprins cat de mult poti econimisi cand iti propui asta. Nu inseamna ca trebuie sa renunti la lucrurile care te fac fericit; inseamna ca ai inceput sa cumperi intr-un mod istet.
Pentru a fi vigilent cu impulsul de a cumpara, o idee buna este sa platesti cash pentru toate cumparaturile mici pe care le faci des. Este greu sa tii contul cheltuielilor cand folosesti mai multe carduri. In general suntem mai atenti cand folosim bani reali in locul cardului. Deci fa efortul sa nu te lasi stapanit de cardurile tale.
Cand ai un surplus de bani
Daca veniturile tale iti permit sa economiesti, inseamna ca pozitia ta financiare este prospera. Odata ce ai reusit sa pui ceva deoparte, incepe sa cauti moduri in care banii tai sa produca alti bani. Sa nu fii satisfacut doar de ceea ce iti ofera banca. Exista moduri in care poti primi dobanzi mari si moduri prin care sa-i urmaresti cu atentie. O idee ar fi sa verifici constant bancile in legatura cu diferitele oferte de depozitare pe care le au.
Text: Oana Racheleanu. Foto: Dreamstime.