Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel! Povestea impresionantă de viață a celor doi apostoli ai lui Iisus

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sarbatoriți pe data de 29 iunie a fiecărui an. Cei doi sunt prăznuiți împreună de Biserica Ortodoxă română, datorită faptului că ambii și-au pierdut viața la Roma. 

Cine au fost Sfinții Petru și Pavel?

Cei doi sfinți au povești impresionante de viață. Puțini știu că Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos. Apostolul i-a rugat pe cei care voiai să-i ia viața, să-l răstignească cu capul în jos şi nu drept.

„Nu sunt vrednic că să fiu răstignit precum Hristos al meu; căci El a fost răstignit astfel pentru a privi spre pămant, unde avea să coboare în Iad pentru a elibera sufletele închise acolo. Răstigniți-mă cu capul în jos ca să privesc către ceruri, acolo unde mă voi duce', a spus Sfântul Petru, conform doxologia.ro.

Sfântul Apostol Pavel a sfârșit după ce i s-a tăiat capul.

Simon Petru cunoscut ca Sfântul Petru a fost un pescar evreu din Israel. Acesta a fost unul din primii discipoli ai lui Iisus din Nazaret. Simon Petru este considerat, în mod tradițional, ca fiind unul dintre cei doisprezece apostoli. Acesta a fost fratele mai mare al apostolului Andrei.

Sfântul Pavel purta numele de Saul, înainte de apostolie. Probabil, este cel mai influent misionar creştin timpuriu. Acesta a scris 14 epistole care se găsesc în Sfanta Scriptură.A fost considerat un apostol proeminent al creştinismului în răspandirea Evangheliei prin comunitățile creştine timpurii din Imperiul Roman.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

Această zi, denumită popular Sânpetru de Vară, marchează mijlocul verii şi timpul secerişului. În acelaşi timp aduce o serie de obiceiuri şi tradiții.

  • Se spune că pe data 29 iunie, femeile dau de pomană, împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă.
  • Oamenii pistruiați trebuie să se spele pe fată cu apă la miezul nopţii. Se spune că dacă este respectă această tradiţie, pistruii nu se mai înmulţesc.
  • În această zi apar licuricii, care îi ghidează pe cei ce se rătăcesc în păduri sau în munţi şi care ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.
  • Femeile nu au voie să mănance mere pană în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa vesnică din familia respectivă.
  • Dacă tună şi fulgeră tradiţia spune că nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Nu uitaţi să le uraţi „La mulţi ani!' tuturor ce poartă numele de Petre, Petru, Petrişor, Petrut, Petrus, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluța Pavelaș, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula, Petra.

Foto: shutterstock.com

Alexandra Burlacu

Citește și:

Pe 21 iunie este sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox! Îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Iulian

Când începe postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate