Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae: ce trebuie să faci în această zi sfântă ca să ai noroc în anul nou

Sfântul Nicolae: pe data de 6 decembrie este o sărbătoare importantă marcată cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. Creștinii îl pomenesc astăzi pe Sfântul Nicolae, care este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfânți al Bisericii Ortodoxe.

Puțini știu că în credința populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoara. De-a lungul timpului, în popor au circulat o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. Cea mai cunoscută dintre ele este aceea că în noaptea de Moș Nicolae, copiii primesc cadouri în ghetele pe care le pun în fața ușii.

Tradiția spune că Moș Nicolae păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el ca să ajungă la tărâmurile de miazănoapte, pentru a lasă lumea fără căldură și fără lumină. În unele regiuni ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi, conform calendarulortodox.ro. Acestea se păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori înainte de sfârșitul anului, se spune că anul nou va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte zone ale țării, fetele se adună în ajun de Moș Nicolae pentru a face plăcinte. Seara, la ora nouă fix, flăcăii vin la ele pentru a petrece. În anumite sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, apoi își aleg o gazdă în casa căreia vor face repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

În credința populară se spune că de Sfântul Nicolae începe iarna. Pe 6 decembrie, Moșul își scurtură bărba sură și începe să ningă. Dacă nu ninge se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și cizmulițele, pentru că știu că Moș Nicolae va veni să le aducă daruri dacă au fost cuminți. Tradiția spune că cei care au fost neascultători primesc o nuielușă, care le aduce aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Moș Nicolae i-a urmărit pe copii tot anul pentru a-și da seama dacă sunt cuminți sau nu.

Tradiția românească spune că Moș Nicolae apare pe un cal alb, iar această poveste face trimitere la prima zăpadă care vine la începutul iernii. De asemenea, Moș Nicolae îi ajută pe toți cei nevoiași, pe orfani și văduve, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

O altă datină populară spune că în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru muritorii de rând, preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile, în secolul al XII-lea, în Europa.

Locuri de închinare la Moaştele Sf. Ierarh Nicolae

Bucureşti – Biserica Sfântul Gheorghe Nou – adăposteşte mâna dreaptă Sf. Ierarh Nicolae
Bari, în sudul Italiei – trupul Sf. Ierarh Nicolae
În N-E Franţei – braţul Sf. Ierarh Nicola

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Mesaje frumoase de Sfântul Andrei 2017. Ce urări le poți trimite celor dragi cu ocazia acestei mari sărbători

Acatistul Sfântului Andrei. Fiecare credincios trebuie să îl citească pe 30 noiembrie

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Apostol Andrei! Ne ferește de necazuri și ne apără casa de primejdii

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei! Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc în anul nou

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate