Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Ce trebuie să faci în ziua Adormirii Maicii Domnului ca să ai parte de o toamnă fără necazuri

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. Este prăznuită de creștinii ortodocși, în fiecare an, pe data de 15 august.

Pentru această sărbătoare, creștinii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post și rugăciune. În Calendarul Creștin Ortodox există patru sărbători dedicate Fecioarei Maria și anume: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire și Adormirea Maicii Domnului.

Maica Domnului este pomenită la fiecare slujbă în rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise, potrivit Bisericii. Tradiția spune că cei care sunt botezați după numele Fecioarei Maria sunt ocrotiți și protejați de ea.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare

În ziua de Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, pentru că acestea sunt foarte bune ca leac, conform specialiştilor în Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

„Gospodinele duc, pe 15 august, la biserică fructe pe care le slujesc preoţii şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă', au explicat etnografii.

Pe 15 august, în multe regiuni din țară, încă se respectă o mulțime de tradiții, încă din cele mai vechi timpuri. O altă tradiție din popor spune că de Sfânta Marie Mare femeile merg la biserică pentru a da de pomană fructe şi apoi trec prin cimitir să tămâieze mormintele.

Ţăranii care aveau vii mari, la jumătatea lui august, tocmeau pândarii pentru păzit viile. De asemenea, tot în această zi, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Începând cu această dată, se interziceau şi scăldatul în apa râurilor, spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Se deschide sezonul nunţilor

„Praznicul Sfintei Marii deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, sezon care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două Sântămării se considera timpul optim pentru semănăturile de toamnă', a spus părintele Paul Tudorache de la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi, conform sursei citate.

Cu ocazia aceste importante sărbători se adună ultimele plante de leac. Astfel se poate afla cum va fi toamna care se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei. Se crede că astfel vor dobândi virtuţi tămăduitoare. În familiile în care există fete de măritat, icoana este „spălată' cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste.

Mai mult, o altă vorbă din popor spune că de Sfânta Maria se culege năvalnicul, o plantă care trăieşte în păduri, în locuri ascunse cunoascute doar de femeile în vârstă. Această plată este dăruită fetelor pentru a avea norocul să întâlnească un băiat gospodar şi iubitor.

Rugăciune către Maica Domnului

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. (Sursa: doxologia.ro)

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Mesaje și felicitări de Sfânta Maria. Urări frumoase de trimis prin SMS

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce se oferă de pomană?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate