Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce se oferă de pomană?

adormirea maicii domnului pomană

adormirea maicii domnului pomană

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În fiecare an, pe data de 15 august, biserica oficiază slujba de pomenire a Maicii Domnului, moment de tristețe și asta pentru că este amintită moartea şi înalțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.

Adormirea Maicii Domnului se numără printre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, iar înainte de acest eveniment, credincioșii trebuie să treacă printr-o perioadă de pregătire, mai exact postul Adormirii Maicii Domnului. Perioada de post începe pe data de 1 august. Postul Adormirii Maicii Domnului este unul destul de strict. În zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșilor li se cere să ajuneze până la ora 15, iar după această oră, trebuie să consume doar mâncare uscată. Marți și miercuri este interzis consumul de ulei, iar sâmbăta și duminica, cei care țin post au dezlegare la ulei și vin.

De ce se spune bogdaproste cand primesti de pomana.

Pentru că pe 15 august este pomenită Fecioara Maria, acesta este un prilej și pentru credincioși să își aducă aminte de cei trecuți la cele veșnice. Astfel, în această zi se fac pomeni, iar tradiția spune că este bine să se împartă struguri, pâine, prune și faguri de miere.

Se spune “La mulți ani” de Sfânta Maria Mare?

Pe data de 15 august, biserica amintește de un moment trist pentru creștini, ridicarea la cer a Maicii Domnului. Din acest motiv, se consideră că nu este indicat să se facă urări celor care poartă numele Fecioarei Maria, ziua lor onomastică putând fi sărbătorită pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. Cu toate acestea, biserica nu interzice ca în această zi să se facă urări și asta pentru că moartea Maicii Domnului este văzută drept o mutare la Viață, fiind astfel un prilej de bucurie, potrivit crestinortodox.ro.

Minivacanţă de patru zile de Sfânta Maria

Cum ziua de 15 august este considerată zi liberă, iar bugetarii nu își desfășoară activitatea în această perioadă, reprezentanții Guvernului au considerat că ar fi de folos ca și ziua de 14 august să fie liberă. Această decizie a fost luată pentru că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pică într-o zi de marți și astfel se va face legătura între weekend și ziua liberă. Bugetarii se vor bucura astfel de o minivacanță de patru zile, urmând ca acordarea zilelor libere să fie discutată și în sectorul privat, în funcție de fiecare angajator în parte.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Alinarea celor aflați în suferință: rugăciune făcătoare de minuni către Fecioara Maria

Ce NU trebuie să faci atunci când bate clopotul la biserică

Rugăciunea care te ajută să te vindeci mai repede de boli. Roagă-te la Sfântul Pantelimon pentru sănătate și tămăduire

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate