Tradiții de Înălţarea Domnului. Se spune că oamenii care mor în această zi ajung direct în Rai

Inaltarea Domnului

La 40 de zile după Paşte, creştinii prăznuiesc Înălţarea Domnului. Anul acesta, Înălțarea Domnului are loc joi, 28 mai. Sărbătoarea aminteşte de ridicarea la cer a Mântuitorului de pe Muntele Măslinilor, acolo unde, aflat în mijlocul Apostolilor Săi, le-a vorbit acestora despre cea de-a două pogorâre a Sa pe pământ. Noi îți spunem ce tradiții de Înălțarea Domnului trebuie să respecți. 

Dacă până la Înălțarea Domnului creștinii se salută cu formulele „Hristos a înviat!', respectiv „Adevărat a înviat!', în această zi salutul devine „Hristos s-a înălțat!', „Adevărat s-a înălțat!'.

Semnificația sărbătorii de Înălțarea Domnului

Înălțarea la cer a lui Hristos a precedat pogorârea Sfântului Duh asupra creștinilor. Ridicarea la cer a Mântuitorului semnifică îndumnezeirea și transfigurarea firii omenești, fiind o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, conform crestinortodox.ro Altfel spus, semnifică momentul în care sufletul se desprinde de trup, îndreptându-se către o altă dimensiune, cea spirituală.

Prin înălțarea Sa, Mântuitorul îndeamnă omul să-I urmeze exemplul, făcându-l să înțeleagă că și el trebuie să atingă acea stare spirituală pe care a atins-o Hristos. Deși poate părea un fapt paradoxal, deși Mântuitorul stă de-a dreapta Tatălui, nu a părăsit lumea, ci însoțește fiecare om în drumul său spre înălțarea spirituală.

Tradiții de Înălțarea Domnului

În această zi, în anumite regiuni ale țării oamenii își pun la brâu frunze de nuc, întrucât se crede că și Mântuitorul a avut la El aceste frunze în drumul Său spre ceruri. În acest fel, oamenii cred că vor fi feriți de rele.

În alte zone ale țării, oamenii își pun la ferestre frunze de leuștean pentru a-și feri casele de duhurile malefice și își bat vitele cu leuștean, ca să fie sănătoase. Cu această ocazie, aceștia taie păr din cozile animalelor pe care îl îngroapă în furnicare făcându-și urarea să aibă atâtea animale în gospodărie câte furnici sunt în furnicar.

În alte părți, fetele și feciorii culeg frunze de alun sau paltin pe care le folosesc la vrăjile de dragoste sau ca plante de leac. Pentru a fi folosite ca plante tămăduitoare, acestea trebuie sfințite.

De asemenea, de Înălțare, femeile evită să împrumute sare sau să dea foc din case, existând credința că toată casa va vui și că vacile nu vor mai da lapte.

De Înălțarea Domnului, în majoritatea regiunilor țării gospodinele fac pregătiri asemănătoare celor de la Paște, înroșind ouă și pregătind cozonaci.

În tradiția populară, se spune că persoanele care mor în această zi ajung direct în Rai.

 • Vezi și când e Înălțarea Domnului 2022? Ce se face în joia Înălțării Domnului
 • Cum se vopsesc ouăle de Înălțare

  Înainte de vopsirea ouălelor, acestea trebuie să treacă printr-un proces de pregătire. Mai exact, pentru ca vopseaua să prindă foarte bine este important să degresezi ouăle cu atenție. Pentru a face acest lucru ai nevoie de apă caldă și detergent de vase. Spală-le cu un burete și clătește-le cu atenție astfel încât să nu rămână urme de detergent pe suprafața lor. După ce le-ai curățat, pune-le la fiert, dar ai grijă ca focul să fie mic pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală.  Lasă-le pe foc aproximativ 10-12 minute, după care scurge apa pentru a le pune la vopsit.

  Vopsirea ouălor folosind coloranți naturali

  Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
  Urmărește-ne pe Google News
  Recomandari
  substantial.ro
  Publicitate
  CSID
  Descopera.ro
  Unica.ro
  Retete
  Baby
  Life.ro
  Doctorul Zilei
  VIVA!
  ELLE
  Diva Hair
  Sfatul medicului
  Sfatul parintilor
  TV Mania
  Shtiu.ro
  Trending news
  Mai multe din Spiritualitate