Care este diferența dintre sectele religioase și creștini? Cine sunt ei și în ce cred?

Care este diferența dintre sectele religioase și creștini

Problema religiilor este ridicată de foarte multe ori, iar sectele religioase se află în centrul celor mai multe discuții. 

În România există mai multe secte religioase și foarte multe persoane se întreabă care sunt diferențele între acestea și creștinii ortodocși.

Care este diferența dintre sectele religioase și creștini?

Martorii lui Iehova

Această sectă religioasă consideră că Biblia reprezintă cuvântul inspirat al lui Dumnezeu și caută tot timpul principii în Biblie pentru a explica principalele lor convingeri. Ei susțin Regatul lui Dumnezeu și nu cred în partidele politice, motiv pentru care refuză să meargă la vot în momentul alegerilor. Mai mult, aceștia nu își sărbătoresc zilele de naștere, Crăciunul, Paștele sau alte sărbători legale și refuză transfuziile se sânge, din motive religioase.

Martorii lui Iehova resping ideea Sfintei Treimi, considerând că Iehova este Dumnezeul Atotputernic și tot ei sunt cei care nu cred în nemurirea sufletului, motivând că Biblia spune clar că sufletul care păcătuiește va muri. În plus, aceștia sunt de părere că iadul nu există, dar susțin ideea Învierii lui Dumnezeu.

Baptiştii

Baptiștii sunt un alt cult religios destul de răspândit la noi în țară. Aceștia pun foarte mult accentul pe botezul adulților, considerând că pentru a beneficia de botez, persoanele trebuie să își mărturisească întâi de toate credința. Astfel, baptiștii nu recunosc botezul copiilor.  Mai mult, aceștia pun foarte mult accentul pe mântuirea sufletului prin credință. În cadrul acestei secte religioase are loc un ritual asemănător cu cel al Cinei cea de Taină, ritual care poartă denumirea de Euharistie. În timpul Euharistiei, baptiștii mănâncă pâine și vin, acestea reprezentând trupul și sângele lui Iisus. În România, acest eveniment are loc lunar.

În ceea ce privește ritualul căsătoriei, acesta are loc în biserică și este oficiat de către pastor. Petrecerea de după nuntă este puțin diferită de cea cu care sunt obișnuiți creștinii ortodocși. În timpul acesteia, băuturile alcoolice lipsesc, iar atmosfera este întreținută de muzica bisericească.

Dacă se întâmplă ca unul dintre soți să calce strâmb, măsurile sunt destul de dure, putând să ducă la excluderea din biserică.

Penticostalii

Religia penticostală face partea din categoria religiilor neoprotestante, iar adepții acesteia se ghidează după o serie de reguli importante. Mai exact, adepții sunt de părere că botezul poate fi primit numai în momentul în care persoanele pot să se convingă singure că Iisus este Mântuitorul. Mai mult, această sectă religioasă se opune categoric avortului și concubinajului.

Penticostalii cred foarte mult în videcările divine, motiv pentru care apelează foarte des la ritualul ungerii cu untdelemn a bolnavilor. Un alt ritual biblic pe care aceștia îl respectă cu strictețe este cel al spălării picioarele unul altuia, după scena în care Iisus a spălat picioarele ucenilor Săi.

Bianca Hriscu

Foto: 123rf.com

Citește și:

Rugăciunea celui care nu-și găsește rostul în lume, către Sfântul Efrem cel Nou

Rugăciune pentru Înălțarea Domnului. Dacă vrei să fii sănătos tot anul rostește aceste cuvinte pe 25 mai

Acatistul Înălţării Domnului. Citește-l pe 25 mai, dacă vrei să îți meargă bine în tot restul anului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate