Tradiții de Paște care nu știai că există

traditii de paste care nu stiai ca exista

Dincolo de vospitul ouălor, taina împărtășaniei, postul și primenirea casei, există câteva tradiții de Paște care nu știai că există, cu siguranță: 

Maramureş, România: Despărțirea dintre moarte și viață

În zilele Sărbătorilor Pascale, o atmosferă fabuloasă cuprinde locurile din Maramureș, de la Borșa către Baia și Botiza, către Sighet și Ieud ori mai departe, într-o buclă largă până dincolo de Iza și Mara. Un obicei străvechi, păstrat în această zonă, de moroşeni, cere ca fiecare creştin să împestrițeze ouăle doar în Joia Mare, să le ducă la biserică pentru a fi sfinţite iar apoi să îngroape unul dintre ouă, vopsit în roşu, în spatele casei pentru a se desparţi astfel de toate relele şi necazurile din trecut.

Rila, Bulgaria: Specialitate gastronomică unică

Aşezată în mijlocul munţilor, între lacuri alpine şi într-un peisaj sălbatic şi spectaculos, La mânăstirea Rila, centrul ortodoxiei bulgare și totodată, unul din cele mai importante mare complexuri monahale din Europa Răsăriteană, (monument de patrimoniu universal), se păstrează încă, o tradiție ce datează de 2000 de ani: „ziua primelor plăcinte'. Obiceiul cere ca acum, de Paşti, tinerele bulgăroaice din satul Rila să dea şi primul lor „examen gastronomic' pregătind babka (o specialitate savuroasă ce se prepară doar aici, un fel de plăcinte- gogosi „îmbăiate' în miere şi zahăr) şi cu care să întâmpine orice călător ce le trece pragul în Săptămâna Luminată, care urmează Învierii.

Bucovina, România: „Ouăle de post'

În Bucovina tradițiile și istoriile creștine dau un rost comun al Sărbătorilor Sfinte, păstrat de secole în mânăstirile medievale pictate. Una dintre variantele poveştilor din zonă, cu care localnicii explică înroşirea ouălor, spune că în Postul Mare, dinaintea Paştelui, găinile continuau să facă desigur ouă, iar oamenii le puneau la păstrare fierte şi vopsite în roşu, pentru a le deosebi de cele ouate înaintea perioadei de post.

Vezi și: Obiective turistice Bucovina – cele mai frumoase locuri pe care sa le vizitezi daca ajungi de Paste in Bucovina

Viena, Austria: Clopotele zburătoare

Legenda creştinilor catolici spune că  după Mesa din Joia Mare, clopotele tuturor bisericilor încetează să bată, li se leagă limbile cu o panglică neagră semn de doliu și ele zboară toate la Roma ducând cu ele durerea celor care au jelit crucificarea lui Hristos. La Vatican, clopotele zburătoare primesc dezlegarea din partea Papei şi se întorc în prima zi de Paşte aducând şi o mulţime de ouă de ciocolată. Aşa că magazinele vieneze păstrează de Paşti tradiţia catolică a oului din ciocolată cu lapte şi a iepuraşilor încărcaţi cu surprize iar în duminica Paştelui obiceiul este ca toţi copiii să participe la celebra vânătoare de ouă'.

Budapesta, Ungaria: Baia de parfum

Obiceiurile religioase şi laice nu diferă prea mult de cele ale bisericii ortodoxe, iar tradiţiile cer ca orice călător să ia parte în Duminica Paştelui la un mic-dejun tradiţional care cuprinde ouă roşii, şuncă şi baigli kalács, ruloul dulce aromat încărat cu nuci şi mac si cufundat acum în ciocolată. Coşul de Paşte care se oferă la masa tradiţională conţine câte o ramură de salcie sfinţită, două felii calde de pască cu brânză şi ouă, unse cu unt de casă, cârnaţi Chabay puşi pe o farfurie mică, ouă vopsite, caş de oaie, sarea ca simbol al corpului lui Iisus, pâine şi puţin hrean care aminteşte durerea Patimilor. A doua zi, se celebrează „Lunea Umedă' un obicei tradiţional maghiar când băieţii stropesc fetele întîlnite în drum, fie că le cunosc sau nu, cu parfum sau cu apă parfumată, ca semn al norocului, iar fetele le oferă ouă împodobite. Este o zi a ospitalităţii, în care porţile sunt deschise pentru oricine, se dau felicitări de Paşte, se servesc prăjiturele şi o caisată considerată specialitate ungurească.

Foto: 123rf

Citeste și:

Singura zi în care a plâns Iisus: în sâmbăta lui Lazăr

Iată cum te protejezi de blesteme. Ce trebuie să ai la tine, zilnic

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate