Totul despre bostan si dovleacul turcesc

Dovleacul este o leguma versatila: din el poti pregati atat mancaruri, cat si dulciuri. Trebuie doar sa folosesti condimentele potrivite, in functie de preparat.

Cum ii alegi pe cei mai buni

Cei mari si rotunzi nu sunt (intotdeauna) si cei mai gustosi. Alegeti-i pe cei de dimensiuni mai mici, usor turtiti, cu coaja verde sau portocalie, care sunt de un portocaliu intens in interior; acestia sunt mai dulci si au un gust mai pronuntat.
Cand cumparati dovleac turcesc (cu forma de para), alegeti unul mic si cu coaja de culoare mai inchisa, pentru ca este cel mai dulce.
Toti trebuie sa fie tari si sa nu aiba coaja patata sau crapata. Ii puteti pastra in cutia pentru legume din frigider timp de cinci saptamani, insa, o data taiati, trebuie consumati in decurs de doua zile.

Usor de pregatit

Inainte de a incepe sa-i tocati, taiati-i in bucati usor de manevrat. Taiati dovleacul turcesc in doua, pe lungime, si iarasi in doua, pe latime. Bostanii sunt mai usor de taiat in segmente (ca si pepenele). Curatati-i de coaja cu un cutit de curatat legume si scoateti semintele cu lingura.

Au putine grasimi

Desi sunt foarte dulci, dovleacul turcesc si bostanul nu contin grasimi si au doar 13 calorii/100 g. In schimb, contin multa vitamina E, vitamina C si betacaroten, lucru care ii recomanda drept antioxidanti ideali (acestia protejeaza de cancer si de bolile cardiovasculare). Gustul lor dulce este si pe placul sugarilor, si al copiilor mici, pulpa legumei fiind bine digerata.
Semintele de dovleac, consumate crude, sunt bogate in vitamina E si fier – motiv suficient pentru a le recomanda ca gustare in locul unei pungi cu chips-uri.

Rumeniti la cuptor

Prin rumenire la cuptor devin mai dulci si gustul este mai pregnant. Preincalziti cuptorul la semnul 6/200 grd.C; taiati dovleacul in bucati de 5 cm, asezati-l intr-o tava de copt, presarati sare si piper si stropiti-l cu ulei de masline. Dati la cuptor timp de 15-20 minute si serviti ca garnitura la friptura, in loc de cartofi.
Se pot rumeni si daca sunt taiati in doua, necuratati de coaja si umpluti cu o pasta de branza sau cu un amestec de orez. Taiati dovleacul in doua si curatati-l de seminte, apoi dati-l la cuptor cca 45-50 minute, pana cand se patrunde. La sfarsit, adaugati umplutura preparata dinainte.

Pentru o aroma delicata…

Incercati sa fierbeti dovleacul. Curatati-l de coaja si de seminte si taiati-l cuburi de 2 cm. Fierbeti-l apoi in apa clocotinda cu sare timp de 10 minute, la foc mic, cu vasul acoperit cu capac. Ca sa-si pastreze toate vitaminele si mineralele, incercati sa-l fierbeti la aburi timp de 15 minute. Verificati daca este patruns cu ajutorul unei furculite – aceasta trebuie sa patrunda usor. La fiert, dovleacul nu trebuie nici sa se sfarame, nici sa se terciuiasca.

Mirodeniile potrivite

Bostanul si dovleacul turcesc se folosesc la prepararea mancarurilor puternic condimentate cu curry, pentru ca absorb bine acest condiment. De asemenea, se folosesc in rizoto si la prepararea supelor. Pregatiti supa folosind dovleac fiert si zdrobit, amestecat cu lichidul in care a fiert, cu smantana si un praf de nucsoara.
Atunci cand pregatiti o garnitura, rumeniti dovleac si ceapa taiata segmente, stropiti cu ulei de masline si presarati rozmarin. In placinta de dovleac adaugati scortisoara si cuisoare macinate.

de Constanta Penverne

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Alimente