Tot ce trebuie să știi despre hepatita C. Cum se transmite virusul și ce trebuie să faci pentru a preveni această afecțiune?

Cum se transmite hepatita c

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului și este cauzată de infectarea cu virusul hepatic C. Dacă nu este tratată corespunzător, această afecțiune poate pune viața în pericol, motiv pentru care este foarte important ca pacienții să cunoască modalitatea prin care virusul se transmite și cum poate fi prevenit acest lucru. 

În cele mai multe dintre cazuri, pacienții diagnosticați cu hepatita C reușesc să elimine virusul din organism în primele 6 luni de la infectare, dar există și situații în care se poate dezvolta o formă cronică de infecție. Acest lucru duce la apariția complicațiilor, printre care și ciroza sau cancerul hepatic. Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății a arătat că aproximativ 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C.

Pentru că simptomele acestei boli pot fi confundate cu ușurință cu cele specifice altor afecțiuni, hepatita C este diagnosticată de multe ori tardiv. Principalele simptome sunt oboseala, problemele și durerile digestive, problemele apărute la nivelul pielii, depresia și insomnia.

Cum se transmite virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se transmite prin contactul direct cu sângele unei persoane infectate. Acest lucru se poate întâmpla frecvent atunci când vorbim despre injectarea de droguri prin folosirea acelorași ace sau seringi de mai multe persoane, când este reutilizat sau utilizat instrumentarul medical nesterilizat, în situația unor transfuzii de sânge sau produse din sânge, în cazul contactului sexual neprotejat, în timpul sarcinii, virusul putând să se transmită de la mama infectată la făt, dar și atunci când sunt realizate tatuaje, piercinguri.

Hepatita C nu se transmite prin mâncare, apă sau prin îmbrățișări, strângeri de mână, sărut sau orice alte activități obișnuite. Dacă în familie sau printre apropiați există persoane diagnosticate cu această afecțiune, trebuie să fie evitat contactul cu sângele persoanei infectate cu virusul hepatitei C și respectarea regulilor de igienă.

Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul hepatitei C?

Chiar dacă încă nu există un vaccin care să prevină infectarea cu virusul hepatitei C, oamenii trebuie să cunoască modalitățile prin care se poate produce infectarea cu virusul hepatitei C și să le evite. Astfel, medicii îi sfătuiesc pe oameni ca în cazul problemelor medicale să se adreseze doar centrelor medicale acreditate, să nu folosească seringi, ace și obiectele de uz personal împreună cu alte persoane, să evite contactul sexual neprotejat și să evite efectuarea de tatuaje și piercing-uri.

Cum se pune diagnosticul pentru infecția cu virusul hepatitei C?

Pentru a diagnostica hepatita C este nevoie de un test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VH. Dacă rezultatul este pozitiv, acest lucru înseamnă că persoana a fost sau este infectată cu virusul hepatitei C. Un al doilea test se face prin prelevarea probelor de sânge sau salivă și este un test de confirmare a infecției curente cu VHC. Acest test caută prezența efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existența hepatitei cronice cu VHC la persoana respectivă.

Ce trebuie să faci dacă ești infecat cu virusul hepatitei C?

Hepatita C este o afecțiune ce poate fi tratată cu ajutorul unei medicații corespunzătoare. În cazul infectării cu virusul hepatitei C, medicii trebuie să stabilească modul în care a fost afectată funcționarea ficatului, după care se prescrie tratamentul corespunzător.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cel mai eficient truc împotriva stresului. Ce trebuie să faci pentru a-ți calma organismul?

Ceaiul minune care normalizează tensiunea arterială! Consumă-l dimineața în loc de cafea și vei slăbi mai repede

Dieta care previne bolile de inimă și care te ajută să slăbești într-un timp record. Cum funcționează?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate