Tipuri de paine

Tipuri de paine

Painea, hrana de baza pe masa noastra, se gaseste in sute de variante si tipuri. Iata care sunt varietatile cele mai intalnite la noi si cateva lucruri de baza de stiut despre ele.

Lipii Sunt facute dintr-un aluat precum cel obisnuit, de paine, (din faina alba, apa si drojdie), doar ca se intind in foi groase de trei – cinci cm, se lasa la crescut, apoi se coc pe plita sau in cuptor. Turtele sunt varianta ceva mai groasa. Paine cu masline Se poate face foarte bine si de casa, adaugand in aluatul obisnuit de paine si bucatele de masline. In comert se gasesc in locurile specializate, mai degraba in brutarii. Se poate prepara si cu cartofi, ceapa etc.
Paine alba Facuta din faina rafinata, obtinuta din miezul bobului de grau, decorticat, painea alba este cea mai gustoasa. Are coaja crocanta si miezul pufos, dar are valoare glucidica ridicata, de aceea e evitata in regimurile de slabire. Paine cu seminte Poate fi obtinuta din fainuri diverse, albe sau mai inchise la culoare, in amestec cu cereale ori seminte diferite. Datorita acestei compozitii, contine multe fibre si e recomandata in diverse diete.

Paine de secara Secara face parte dintre cerelalele care cresc in zone reci si climate uscate, de aceea painea de secara rezista mai mult, de aceea nu prea au nevoie de conservanti. Sortimentele variaza, de la alba, la neagra. Paine neagra Faina neagra se prepara folosind tot bobul de grau, nu numai miezul lui, ca la faina alba, ci inclusiv coaja acestuia. In plus, pentru o parte din compozitia painii se folosesc tarate, de aceea este recomandata ca foarte dietetica.
1 2 3

1 Ciabatta Este o paine de origine italiana si se prepara din aluat care se lasa un timp la fermentat inainte de preparare. Are coaja foarte crocanta, iar interiorul foarte pufos. Poate avea si alta forma decat patrata si are chiar mai multe tipuri de retete.

2 Graham Este obtinuta din tarate de grau in amestec cu faina neagra si faina graham in diverse proportii. Are un continut mare de fibre, de aceea e recomandata adesea in regimurile de slabit sau dietele pentru afectiuni gastrice.

3 Paine superproteica Facuta din tarate de grau, faina de grau, pulbere de soia si faina de secara (sau cu diverse pulberi adaos, in functie de reteta), se poate gasi si in variantele uscata, ca un pesmet, sau umeda, sigilata ermetic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Alimente