”Timpul în care trăim este unul privilegiat” – interviu cu diaconul Sorin Adrian Mihalache

Pe diaconul Sorin Adrian Mihalache l-am cunoscut acum 5 ani, la un seminar de parenting care mi-a schimbat perspectiva asupra a ceea ce știam despre educația copiilor. M-a impresionat discursul dumnealui care vorbea atât în calitate de teolog, de om de știință, dar și părinte.

Apoi i-am audiat conferințele din București, de la Biserica Icoanei, i-am citit postările de pe Facebook și articolele, părintele fiind destul de prezent pe canalele de comunicare moderne din online – această agora atât de controversată, dar cu o forţă de penetrare şi convingere uriaşe, dovadă a unei nevoi umane uriaşe de a se conecta la spiritualitate.

E dificil să faci o prezentare a unei personalități atât de complexe; pot să vă spun doar că oamenii îi ascultă prelegerile tocmai pentru că urmărindu-l au impresia că asistă la un documentar pe Discovery.  Face cu ușurință legături între neuroștiințe, parenting, filozofie, dogmă, trece dezinvolt de la Sfinții Părinți la Big Bang, de la fizică cuantică la mistică.

Conferințele Sfinției sale sunt un spectacol, pe înțelesul și așteptările tinerilor, dar nu numai, cărora le captează interesul cu o pricepere şi naturaleţe de excelent comunicator.

M-am bucurat că și-a putut face timp să răspundă la întrebările noastre, prins cu atâtea responsabilități profesionale, duhovnicești și familiale, așa că acest interviu e ca un dar de Buna Vestire.

Parinte, vă știu de la seminariile de parenting, la care oamenii vă urmăresc cu sufletul la gură. Discursul dvs are darul de a pătrunde în cele mai neîncrezătoare minţi. Echilibrul și cunoașterea cu care vă adresați oamenilor sunt cuceritoare. Cum le-ați dobândit?

Nimic din cele pe care le spuneţi nu pot fi puse pe seama mea, nu sunt realizările mele. Şi nu din smerenie spun aceasta, fiind departe de această stare minunată a sufletului, ci din onestitate.

Pe de o parte, trăim într-o lume extraordinară, plină de frumuseţe şi de miracole. Timpul în care trăim este unul privilegiat. Numeroase date şi descoperiri despre lume şi viaţă sunt astăzi la dispoziţia noastră. O sumedenie de cărţi de popularizare a ştiinţei au fost publicate în ultimii 50 de ani, prezentând pe înţelesul tuturor o serie întreagă de aspecte care vizează structurile şi dinamica universului, ordinea dintr-un muşuroi de furnici sau miracolele creierului uman.

Dacă dăm glas întrebărilor şi păstrăm în noi aprinsă flacăra dorinţei de cunoaştere şi de înţelegere a lumii, aprinsă în noi în primii ani din copilărie, putem culege multe dintre roadele cunoaşterii fără un efort prea mare. Meritul, însă, aparţine mai degrabă celor care au împărtăşit toate aceste descoperiri minunate, care ne conving de frumuseţea lumii şi de adâncimile tainice ale vieţii. Ei au depus eforturi ca toate aceste minunate descoperiri să fie explicate pe înţelesul nostru.

'Echilibrul este o cerinţă care se iveşte, cel mai adesea, în drumul vieţii de familie'

Pe de altă parte, în spatele fiecărui învăţăcel sunt ascunşi părinţii, educatorii,  profesorii şi duhovnicii care l-au călăuzit din primii ani ai vieţii. Nu e nimic spectaculos în ceea ce spun.

Citește continuarea pe pagina următoare

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate