De ce femeile trebuie să își acopere capul atunci când intră în biserică

capul acoperit in biserica

capul acoperit in biserica

Foarte multe femei își acoperă capul atunci când merg la biserică, fără să știe de ce este nevoie să facă un astfel de gest.

Încă din trecut s-a răspândit ideea că femeia trebuie să poarte mereu ceva pe cap atunci când intră în biserică, în timp ce bărbatului îi este total interzis acest lucru. Tradiția se respectă și în zilele noastre, acest lucru fiind influențat foarte tare și de locul în care aleg să meargă credincioasele. Dacă în anumite lăcașuri de cult femeile nu pot intra sub nicio formă cu capul descoperit, în altele preoții sunt mai permisivi și lasă ca acest lucru să fie decis de fiecare femeie în parte.

În esență, acest obicei își are originile într-un articol din Biblie care vorbește despre acest lucru. Cel care a scris despre asta este Apostolul Pavel, potrivit teologie.net: ” Orice bărbat care se roagă sau prorocește, având capul acoperit, necinstește capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prorocește, cu capul neacoperit, îşi necinstește capul, că este la fel cu cea rasă. Căci dacă o femeie nu-și pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl. Căci bărbatul nu trebuie să-şi acopere capul, fiind chip şi slavă a lui Dumnezeu, femeia  însă, este slava bărbatului. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat. Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.  De aceea şi femeia este datoare să aibă [semn de] supunere asupra capului ei, pentru îngeri. ”

Pe lângă această explicație, se consideră că femeile în vârstă și cele tinere, dar căsătorite trebuie să își acopere capul și pentru a nu îi ispiti pe bărbați, acesta fiind motivul pentru care tinerelor singure le este permis să intre în biserică având capul descoperit. Atunci când merg la biserică, femeile pot alege să poarte pe cap fie tradiționalul batic, fie pot să îl înlocuiască cu o pălărie sau un șal. Preoții explică că biserica este un loc sfânt și special, total diferit de orice alt loc public, motiv pentru care în acest spațiu ținuta pe care o purtăm trebuie să fie una decentă.

 

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce este recunoștința?

Ce este echinocțiul de primăvară și cum îi influențează pe ortodocși

Biserica Catolică, deschisă în fața schimbărilor. Uite ce modificări ar putea să apară

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate