Terapia prin arta

Art therapy, drama therapy etc. sunt termeni pe care ii auzi din ce in ce mai des in ultima vreme. Ce inseamna si cine poate apela la aceste terapii afli de aici.

Termenul de "terapie" te-ar putea duce cu gandul la afectiune, la boala. Nu e neaparat vorba despre asa ceva.
Chiar daca este indicata persoanelor care au suferit o anumita forma de abuz ori au fost neglijate, e la fel de potrivita pentru cei care isi doresc, pur si simplu, sa fie si mai sociabili si sa-si imbunatateasca increderea in ei insisi.

Terapia prin arta abordeaza diversele aspecte ale personalitatii prin mijloace artistice, al caror scop este sa descopere potentialul personal si sa-l foloseasca pentru dezvoltarea armonioasa a persoanei.

Art terapia foloseste arta ca maniera de exprimare personala, pentru comunicarea trairilor, pentru o explorare a interiorului in scopul cresterii si armonizarii fiintei.

Dar de ce tocmai arta si nu altceva? Pentru ca arta este un domeniuimportant al comunicarii si exprimarii, mai ales acolo unde cuvintele dau gres ori sunt prea "mici". In terapia prin arta este mai important procesul, modul in care se desfasoara activitatea, si mai putin produsul final. De aceea, art terapia nu vizeaza aptitudinile sau talentul artistic al individului. O mazgalitura poate fi la fel de plina de semnificatii ca un tablou terminat.

Terapia prin arta contribuie la dezvoltarea personalitatii si a capacitatii de comunicare.

Un alt motiv este faptul ca arta faciliteaza creativitatea – un potential energetic extraordinar pentru fiecare dintre noi, indiferent de profesia pe care o avem. In cursul sedintelor de terapie prin arta (atat individual, cat si in grup), se desfasoara activitati de desen, pictura, sculptura, modelaj in lut, colaj, dans, muzica etc.

Acestea sunt folosite atat pentru obiective specifice psihoterapiei (o mai buna autocunoastere, o comunicare mai buna, o relationare mai buna etc.), cat si pentru a contribui la dezvoltarea personalitatii si armonizarea interiorului cu mediul inconjurator, spune psihoterapeutul Andreea Albu. Din acest motiv, terapia prin arta este indicata deopotriva copiilor si adultilor.

Concret, in timpul unei sedinte de doua ore, participantii lucreaza la un tablou, o sculptura, un colaj etc., intr-o maniera personala. Dupa aceea, se discuta pe marginea activitatii desfasurate.
Mai intai se prezinta lucrarea respectiva, dupa care cel care a realizat-o spune ce semnificatie are pentru el, cum s-a simtit in timpul lucrului, in ce mod s-a regasit pe sine in acea activitate, daca a cooperat cu colegii de grup sau a lucrat singur.

Altfel spus, participantii vorbesc despre ei insisi, isi descopera aspecte ale personalitatii lor, modul lor de functionare interioara, precum si felul in care se raporteaza la ceilalti.

Schimbul de idei, interventiile celorlalti participanti pot fi extrem de utile pentru cel care se prezinta pe sine o data cu lucrarea. Daca interventiile participantilor sunt corect ghidate de catre terapeut, ele au un rol deosebit in facilitarea coeziunii si interactiunii dintre membrii grupului.

Terapeutul este cel care moderea-za discutiile si incurajeaza participantii sa se exprime in mod liber, spontan.
Pentru fiecare participant, este foarte important sa se simta in siguranta in grup, liber sa impartaseasca – atunci cand doreste! – trairile lui cu ceilalti, iar aceasta stare de bine interioara este asigurata, mai ales, prin regula confidentialitatii.

Art terapia este indicata atat copiilor, cat si adultilor.

Fiecare membru al grupului poate invata si se poate descoperi atat prin experienta personala, cat si prin experienta celorlalti si prin observatiile pe care acestia le pot face. Oameni cu nevoi asemanatoare isi pot oferi sprijin reciproc in cadrul unui astfel de grup, se pot ajuta intre ei, pentru intelegerea si rezolvarea problemelor. Ambianta in care se desfasoara cursul e foarte importanta, esential fiind ca atmosfera sa fie cat mai degajata.

De pilda, daca la un curs obisnuit de pictura sunt aliniate sevalete si se indica o anume metoda de lucru, la sedinta de terapie prin arta terapeutul este cel care pune la dispozitie un cadru relaxant si ofera materialele necesare.

Ce urmeaza? Fiecare persoana isi va gasi locul in care se va simti cel mai bine, va alege materialele care i se potrivesc si va lucra in modul sau personal, unic, incurajat fiind de terapeut. Se poate lucra foarte bine pe un fond muzical ales special pentru sedinte de art terapie – de cele mai multe ori, muzica clasica sau ritmuri din natura.

Materialele care se folosesc sunt diverse, pentru a oferi participantilor posibilitatea sa aleaga ceea ce li se potriveste. In functie de tema aleasa, la fiecare sedinta de lucru pot fi utilizate materiale precum: hartie, carton colorat, lipici, vopsele de diferite culori, pensule, panza, sfoara, lut de modelaj, nisip, pietre sau scoici etc.
In final, fiecare va explica de ce a ales acele materiale si nu altele.

Andreea Albu, psihoterapeut, a organizat la cabinetul sau sesiuni de cate zece sedinte de terapie prin arta, pentru grupuri de sapte-opt persoane. Sedintele de grup sunt saptamanale, cu o durata de doua-trei ore pentru fiecare.
In cazul grupurilor de copii de varste mici, este indicat ca grupul sa fie mai restrans, pentru ca terapeutul sa poata acorda atentie si sprijin fiecarui copil.

Text: Irina Dimiu; consultant psihoterapeut Andreea Albu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste