Sanatate de la mama-natura

Incarca-ti bateriile, scapa de stresul zilnic si bucura-te de un somn bun. Metodele naturale sunt cele mai sanatoase si, mai ales, sunt la indemana oricui.

Scapa de stres!
Problemele de la serviciu te coplesesc, seful este foarte exigent si nu-ti permiti sa faci nici cea mai mica greseala, iar sotul iti reproseaza ca nu mai ai timp pentru familie. Nici nu e de mirare ca te simti stresata. Dar poti scapa de incordare cu ajutorul unei metode simple, practicata de reflexoterapeuti.

Cum procedezi Cu degetele aratatoare, maseaza-ti zonele reflexe din talpa, care corespund plexului solar (se afla in extremitatea inferioara a sternului, in unghiul format de ultimele coaste). Maseaza zonele prin apasari succesive, o apasare putand dura cateva zeci de secunde. O sedinta de masaj nu va depasi patru minute.

Cand se recomanda Acest tip de masaj reflexogen se aplica in stari de tensiune nervoasa, anxietate, nervozitate excesiva, stare de deprimare, afectiuni digestive pe fond nervos. (Metoda apartine reflexoterapeutilor Liviu Bulu si Mihai Ilincescu, autorii lucrarii Reflexologia si vindecarea prin reflexoterapie, Editura Sylvi, 2001.)
 
Alunga anxietatea
Aceasta stare de neliniste nelamurita (fara o cauza anume) cauzeaza o tensiune interioara neplacuta, puternic resimtita, insotita si de alte tulburari (transpiratie, tremuraturi, respiratie greoaie etc.).

Terapia naturista recomanda infuzii pe baza de valeriana, levantica, hamei, talpa-gastii sau masaje cu uleiuri volatile de levantica. Daca simptomele neplacute nu cedeaza, trebuie consultat un medic si, eventual, un psiholog.

Un somn bun pentru o forma de zile mari
De multe ori ne plangem ca nu ne-am odihnit bine peste noapte, fara sa stim exact care sunt motivele. Pozitia incorecta a corpului in timpul somnului, camera insuficient aerisita sau o alimentatie gresita sunt “inamicii” cei mai mari ai unui somn sanatos.

Pozitia corpului Pentru ca somnul sa fie pe deplin reconfortant, muschii spatelui trebuie sa fie intinsi.
De aceea, ideal ar fi sa dormi pe spate si sa renunti la perna. Daca nu esti obisnuita cu aceasta pozitie in timpul somnului, evita macar sa dormi ghemuita. In cazul in care, de obicei, dormi pe o parte, este greu sa tii ambele picioare intinse pe tot timpul noptii.

Atunci incearca sa tii unul dintre ele intins, cand celalalt este usor indoit. Procedeaza la fel si cu bratele.
(Mai multe informatii despre exercitiile care ajuta la mentinerea unei tinute excelente a corpului poti gasi in cartea Ramai tanara si supla de Françoise Cottarel, Editura Teora, 2001.)

Respiratia Aeriseste timp de cateva minute camera in care vei dormi. In felul acesta, te asiguri ca, pe timpul noptii, creierul tau va primi suficient oxigen. Inainte sa te culci, incearca un exercitiu simplu: respira adanc si rar de 20 de ori (inspira pe nas, expira pe gura).

Practicand aceste miscari nu vei scapa de insomnie, dar, in timp, ele te ajuta sa te relaxezi. Concentrandu-te asupra propriei respiratii timp de cinci minute, alungi din minte gandurile si problemele care te-au chinuit in timpul zilei.
 

Alimentatia incorecta La cina, evita sa mananci oua, mezeluri afumate, mancaruri foarte condimentate, fasole uscata, nuci, alune, ciuperci.

Toate aceste alimente sunt greu digerabile, iar o digestie dificila iti poate crea neplaceri in timpul noptii.
Nutritionistii ne recomanda ca, la masa de seara, sa consumam alimente usoare: iaurt, branzeturi, salate de legume proaspete, preparate fara maioneza, budinci, fructe. Cina trebuie servita nu mai tarziu de ora 19.
 

Mai multa energie
Cand te simti obosita, esti tentata sa crezi ca o cafea te va inviora. Cantitatea de energie pe care o obtii astfel nu este, insa, de durata. Adevarata energie o castigi facand zilnic miscare si consumand alimente bogate in vitamine si minerale. “Alimentele “vedeta” sunt: morcovii, varza (alba sau rosie), sfecla, gulioara, strugurii, merele, portocalele, lamaile, dar si graul incoltit, care face minuni.

Nu ignora acesti campioni ai sanatatii si nici restul legumelor si fructelor, fiindca ele sunt izvoare nesecate de energie. De exemplu, sucul de gulioare, adaugat celui de sfecla si de varza, mineralizeaza si fortifica, in timp ce morcovii, pepenii galbeni, ciresele si caisele intineresc (fara artificii) si prelungesc viata.”

(Daca vrei sa afli mai multe despre virtutile curative ale legumelor si fructelor, citeste Salvata de medicina naturista de Rika Zarai, Editura Artemis, 1997.)

Text: Cristina Alexe

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste