Sanatate de la mama-natura
Incarca-ti bateriile, scapa de stresul zilnic si bucura-te de un somn bun. Metodele naturale sunt cele mai sanatoase si, mai ales, sunt la indemana oricui.
Cum procedezi Cu degetele aratatoare, maseaza-ti zonele reflexe din talpa, care corespund plexului solar (se afla in extremitatea inferioara a sternului, in unghiul format de ultimele coaste). Maseaza zonele prin apasari succesive, o apasare putand dura cateva zeci de secunde. O sedinta de masaj nu va depasi patru minute.
Terapia naturista recomanda infuzii pe baza de valeriana, levantica, hamei, talpa-gastii sau masaje cu uleiuri volatile de levantica. Daca simptomele neplacute nu cedeaza, trebuie consultat un medic si, eventual, un psiholog.
Pozitia corpului Pentru ca somnul sa fie pe deplin reconfortant, muschii spatelui trebuie sa fie intinsi.
De aceea, ideal ar fi sa dormi pe spate si sa renunti la perna. Daca nu esti obisnuita cu aceasta pozitie in timpul somnului, evita macar sa dormi ghemuita. In cazul in care, de obicei, dormi pe o parte, este greu sa tii ambele picioare intinse pe tot timpul noptii.
Atunci incearca sa tii unul dintre ele intins, cand celalalt este usor indoit. Procedeaza la fel si cu bratele.
(Mai multe informatii despre exercitiile care ajuta la mentinerea unei tinute excelente a corpului poti gasi in cartea Ramai tanara si supla de Françoise Cottarel, Editura Teora, 2001.)
Practicand aceste miscari nu vei scapa de insomnie, dar, in timp, ele te ajuta sa te relaxezi. Concentrandu-te asupra propriei respiratii timp de cinci minute, alungi din minte gandurile si problemele care te-au chinuit in timpul zilei.
Toate aceste alimente sunt greu digerabile, iar o digestie dificila iti poate crea neplaceri in timpul noptii.
Nutritionistii ne recomanda ca, la masa de seara, sa consumam alimente usoare: iaurt, branzeturi, salate de legume proaspete, preparate fara maioneza, budinci, fructe. Cina trebuie servita nu mai tarziu de ora 19.
Nu ignora acesti campioni ai sanatatii si nici restul legumelor si fructelor, fiindca ele sunt izvoare nesecate de energie. De exemplu, sucul de gulioare, adaugat celui de sfecla si de varza, mineralizeaza si fortifica, in timp ce morcovii, pepenii galbeni, ciresele si caisele intineresc (fara artificii) si prelungesc viata.”
(Daca vrei sa afli mai multe despre virtutile curative ale legumelor si fructelor, citeste Salvata de medicina naturista de Rika Zarai, Editura Artemis, 1997.)
Text: Cristina Alexe