Teama – reactie normala sau boala?

Anxietatea este o tulburare afectiva des intalnita; impreuna cu depresia, reprezinta cauza a aproape jumatate dintre internarile anuale in clinicile de specialitate. Netratata, poate avea implicatii majore asupra vietii pacientilor si a familiilor acestora.

Anxietatea este teama fara obiect: o stare afectiva vaga, de neliniste, apasare, ingrijorare fara motivatie, disconfortanta psihic ("Nu stiu de ce mi-e frica, am impresia ca mi se va intampla ceva rau, imi tremura vocea, mi se inmoaie picioarele, am un gol – sau fluture – in stomac, am un nod in gat, ma sufoc, nu am aer").

Persoanele care sufera de tulburari anxioase sunt adesea agitate, nelinistite, isi framanta mainile, merg de colo-colo sau parasesc incaperea fara un scop anume. Mai pot avea tremor emotional sau o stare de blocaj, cu pastrarea pozitiei de repaus (in pat, fotoliu, cu capul plecat, mainile in poala) si tulburari de vorbire sau de scris.

Manifestarile difera ca intensitate pe parcursul unei zile si de la o persoana la alta. Teama este un mod normal de reactie fata de un eveniment traumatizant – fizic sau psihic.

Frica face parte dintr-o gama larga de reactii a ceea ce numim instinct de autoconservare. Daca insa frica depaseste nivelul suportabil, se transforma in obsesie sau prevalenta si duce la modificarea comportamentului unei persoane, devenind boala. Diferenta dintre reactia normala si cea patologica sta tocmai in lipsa puterii de a o controla singuri.

Simptom, sindrom sau boala?
Simptomele tulburarii anxioase pot mima alte afectiuni, cel mai adesea cardiace si/sau gastrice. Dar este valabila si reciproca: netratata, anxietatea generalizata poate duce, in timp, la boli grave.

Dr. Irina Dan – sefa Sectiei 10, Psihiatrie, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. "Al. Obregia": "Orice stare de anxietate e insotita de o descarcare de adrenalina care, la randul ei, duce la tahicardie. Omul crede ca sufera "cu inima" si se duce la cardiolog sau la medicul de familie.

Tratamentul cu betablocante scade pe moment ritmul cardiac, insa daca nu tratam anxietatea, simptomele revin. De multe ori, crizele "de inima", de "ulcer", de colita (intestinale) sau cistita (nevoia imperioasa de a urina) fac parte dintre simptomele tulburarii anxioase.

De obicei, internistul trebuie sa-si dea seama care este boala de fond si sa recomande un tratament corespunzator sau un consult la specialist. Netratate, anxietatea generalizata si atacurile de panica duc in cele din urma la aparitia unei boli somatice (cardiaca, gastrointestinala)".
 

Cele mai frecvente simptome ale tulburarii anxioase

  • Modificari de apetit (anorexie, bulimie sau ambele), modificari ale greutatii corporale (cel mai adesea, prin slabire rapida si neintentionata)
  • Tulburari de ritm cardiac (puls) si de presiune arteriala
  • Tulburari de tranzit intestinal (constipatie/diaree)
  • Crize migrenoase rebele
  • Uscaciunea gurii, tulburari trecatoare de vedere sau de auz
  • Scaderea performantelor sexuale

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate