Stupul – laborator de sanatate

Suntem in miezul verii. Albinele au avut un sezon bun la floarea de tei. Este randul apicultorilor sa recolteze din stupi. Densa, de culoare intensa si foarte parfumata, mierea de tei este considerata regina.

Dar mai inainte de asta, s-a recoltat mierea de salcam. Mai subtire si mai transparenta, chiar mai putin dulce, este preferata de unii pentru proprietatile ei hipoalergenice.

Va urma mierea poliflora, variata in functie de flora zonei pastorale. In zonele montane, se recolteaza mierea de molid, surprinzatoare prin culoarea ei inchisa – aproape neagra! – si deosebit de eficace in tratarea bolilor respiratorii. Desigur, exista multe alte tipuri de miere, in functie de plantele melifere predominante in fiecare zona.

In clasa a IV-a, la istorie, invatam ca romanii au tinut neaparat sa cucereasca Dacia pentru cele doua comori pe care le detinea: aurul si mierea de albine. Dar oare stiau ei tot ce stim noi astazi despre virtutile terapeutice ale mierii?

Afectiuni cardiace

Miere de albine (tei si salcam) – 3 lingurite pe zi.
Capaceala este un amestec de miere si ceara, obtinuta prin descapacirea fagurilor, inainte de centrifugare. Capaceala trebuie mestecata ca o guma, chiar dupa ce s-a terminat mierea din ea, pentru ca ceara continua sa elibereze substante cu un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sange, ajutand in acelasi timp si la optimizarea functionarii cordului.

Laptisorul de matca in amestec cu miere are functii vasodilatatoare. Se recomanda 1 lingurita pe zi.

Afectiuni gripale
Inhalatii cu ceara de albine: se asaza pe ochiul de aragaz o placa de tabla curata, pe care, dupa ce s-a infierbantat, se pune o bobita de ceara de marimea unui bob de mazare. Din ceara topita se vor ridica vapori din uleiurile volatile. Se inhaleaza da cateva ori, alternativ, pe nas si pe gura.

Tinctura de propolis 30%: se pun 30 de picaturi de tinctura de propolis in concentratie de 30% intr-un pahar cu ceai de galbenele sau de musetel. Se face o gargara cat mai profunda si de durata.

In cazuri de rinite si nas infundat, se face un amestec in parti egale de galbenele, coada-soricelului si rostopasca. Se prepara infuzie dintr-o lingurita de plante cu 100 ml apa, apoi se adauga trei picaturi de tinctura de propolis. Se amesteca bine, apoi se pune in fiecare nara continutul unei pipete, picatura cu picatura, in asa fel ca operatiunea sa dureze circa 5 minute.

Afectiuni hepatice
Radacina de rostopasca reface celulele hepatice. Prin combinatie cu mierea, se poate obtine un sirop foarte eficace. Se pune sa fiarba un litru de apa si dupa ce da de doua-tei ori clocot, se adauga in el 5 grame de radacina de rostopasca uscata si maruntita. Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa se raceasca lent, la temperatura camerei.

Dupa 12 ore, se strecoara, apoi se dizolva in el 200 g miere de albine si se pune intr-o sticla. Din ora in ora, se ia cate o lingura de sirop, de zece ori pe zi. Acest tratament se poate repeta doar dupa sase luni.

Angina pectorala
Ceapa rosie contine multa biotina, o coenzima din familia vitaminelor B, fapt ce o recomanda in tratarea multor afectiuni. Se amesteca suc de ceapa rosie cu miere de albine, cu suc de lamaie si, daca suportati, cu usturoi, ale carui virtuti terapeutice pot face obiectul unui intreg tratat de medicina naturista.

Acest amestec de dilueaza cu apa fiarta si se obtine astfel un sirop care poate fi consumat dupa doua-trei zile, cate o lingurita, de 3 ori pe zi.

Insomnie
100 g de ceapa data prin razatoare se fierb in 250-300 ml de apa, timp de 15 minute, la foc mic, intr-un vas acoperit. Se lasa sa se raceasca putin apoi se strecoara si in lichidul obtinut se dizolva 50 grame de miere. Se bea caldut (toata cantitatea), seara, inainte de culcare.

 

Reumatism
Reumatismul este o boala inflamatorie degenerativa. Obiectivul imediat pentru reducerea suferintei este imbunatatirea circulatiei sanguine in zonele afectate, de obicei, articulatii. Zonele dureroase se pot masa folosind cu un amestec de miere cu otet de mere. Sunt eficiente, de asemenea, impachetarile cu ceara. Fata de clasicele impachetari cu parafina menite mai mult sa incalzeasca zona, impachetarile cu ceara aduc in plus beneficiul uleiurilor volatile care se absorb prin piele si imbunatatesc circulatia la nivel local.

Veninul de albine este recunoscut ca remediu in afectiunile reumatice inca de acum 2000 de ani, din timpul lui Hipocrate. Astazi, tratamentul pe baza de venin de albine este structurat in programe progresive, in functie de rezistenta afectiunii, de raspunsul la tratament.

Astfel, se incepe cu unguentul pe baza de venin. La noi, produsul folosit este Apireven. Este recomandata aplicarea lui prin masare, in punctele de presopunctura. Daca raspunsul nu este multumitor, se poate trece la injectii care se fac subcutan.

Faza a treia la care se poate recurge este expunerea efectiva, controlata, la intepaturi de albine, in serii de cate 10-12 sedinte lunar. Aceste tratamente se vor efectua numai dupa testarea alergologica a pacientului.

Spasmofilie
Spasmofilia reprezinta o predispozitie a bolnavilor spre spasme si crize spasmodice, datorat unei carente majore de calciu. Carenta de calciu poate fi, la randul sau, determinata fie de aportul insuficient, fie de un raport dezechilibrat intre calciu si fosfor (0,5 fata de 1/1, cat ar fi normal), fie de o carenta de vitamina D, esentiala in absorbtia calciului.

Tratamentul se va orienta pe un aport sporit de calciu si pe favorizarea absorbtiei acestuia. Se iau 7 oua intregi, de preferinta de la gaini crescute acasa sau cele cu coaja rosie, si se pun intr-un borcan de 0,800 kg. Peste ele se pune zeama de lamaie pana se acopera totul. Se acopera borcanul si se lasa 7-8 zile la macerat.

In timp, coaja oualelor se va descompune, sub actiunea acidului din sucul de lamaie. Cu o lingura de lemn se amesteca usor din cand in cand. Dupa dizolvarea cojilor, amestecul se strecoara, mai intai printr-o strecuratoare, apoi prin tifon.

Lichidul rezultat va fi amestecat cu un litru de miere de albine. (Atentie! 1 l de miere nu este egal cu 1 kg de miere; datorita densitatii mari, 1 l de miere este aproximativ egal 1,4 kg!) Din acest amestec se iau trei linguri pe zi.

Tratamentul se face mai ales iarna, primavara si toamna; orientativ – in lunile calendaristice care contin in denumire litera R.)

Tuberculoza pulmonara
Tuberculoza bulmonara este o boala infectioasa produsa de bacteria cunoscuta sub numele bacilul Koch. In secolul XIX, tuberculoza era responsabila pentru o treime din decese in Europa. Situatia s-a ameliorat prin aplicarea unor masuri de preventie dar adevarata rezolvare a venit abia in anul 1940, cand a fost izolata si preparata in stare purificata si concentrata penicilina, „parintele” antibioticelor.

Asadar, tuberculoza pulmonara necesita ingrijirea medicala si tratamentul cu antibiotice. Produsele apicole pot ajuta mult vindecarea, sustinand organismul in lupta lui contra infectiei.

Pentru combaterea germenilor din caile respiratorii si fluidizarea secretiilor pulmonare, se recomanda inhalatii cu tinctura de propolis 30% pusa in ceai de busuioc, brad, pin sau menta. De asemenea, sunt eficiente pulverizatiile (aerosolii) cu tinctura de propolis: 50 de picaturi in 50 g de ceai de busuioc, brad, pin sau menta. Intre timp, se poate mesteca fagure cu miere sau capaceala, care pot fi inghitite.

Tuse banala
In cazul afectiunilor care nu prezinta gravitate, este bine ca ianinte de a recurge la orice medicament, in special, la antibiotice, sa incercam unele remedii naturale, „nepoluante” pentru organism. Se scufunda o lamaie in apa clocotita si se lasa un timp, pana cand se inmoaie si da cantitatea maxima de suc. Lamaia se taie in doua si se stoarce bine intr-un pahar apoi paharul se umple cu miere.

Siropul astfel obtinut calmeaza accesele de tuse din timpul zilei. Daca tusea ne supara mai ales noaptea, luam cate o lingurita de sirop la culcare si cate una noaptea, cand tusea ne trezeste. Daca suferim de o tuse rebela, luam 6 lingurite de sirop pe zi, incepand cu una la trezire si incheind cu una la culcare. Pe masura ce tusea cedeaza, micsoram numarul dozelor pe zi.

 

Tuse convulsiva
Denumita popular tuse magareasca, tusea convulsiva este o boala infectioasa contagioasa cauzata de un cocobacil si care se transmite prin aer de la persoanele infectate. Bolnavul este contagios timp de 6 saptamani de la debutul bolii. Timpul de incubare este de 7 – 14 zile.

Este cel mai des intalnita la copii. Imbolnavirea lasa imunitate solida si de durata. Gravitatea bolii consta mai ales in intensitatea spasmului tusei, bronhopneumoniile secundare, reactiile encefalitice.

Tratamentul naturist se va indrepta in special catre calmarea tuisei, fluidizarea mucozitatilor si intarirea rezistentei la infectii a cailor respiratorii. Intr-un pahar mic cu ceai de ienupar se adauga 30 de picaturi de tinctura de propolis.

Se face gargara cat mai mult, apoi se inghite. In acelasi tip de ceai se adauga doua linguri de miere de tei ori salcam la o cana de 0,250 l si se beau doua cani pe zi, cu sorbituri mici. Este contraindicata pentru diabetici.

Capaceala: se mesteca pana la consumarea totala.
In afara de inhalatii cu ceai de tei, menta, muguri de brad, busuioc si marar, se recomanda inhalatiile cu ceara de albine, descrise mai sus, la afectiunile gripale.

Arsuri
Mierea este antiseptica si hidratanta. In cazul arsurilor de orice fel, inclusiv solare, poate fi de folos pentru protejarea si rehidratarea pielii, precum si pentru calmarea usturimii. Se unge partea vatamata cu miere si se acopera cu o bucatica de folie de plastic, dupa care se pune un bandaj. Tratamentul se face dimineata si seara, pe o perioada mai lunga.

Inaintea fiecarui tratament se spala pielea cu ceai de musetel sau de tei. (In caz de arsura, un remediu extrem de eficient si la indemana este albusul de ou. Aplicat pe arsura in primele minute, suprima usturimea si favorizeaza vindecarea rapida.)

Constipatie
In fiecare dimineata, se bea – pe stomacul gol, un pahar de apa calduta. Dupa aceea, se mananca un mar ras amestecat cu doua lingurite de miere si tarate de grau cat cuprinde, pentru ca preparatul sa ramana moale ca o crema.
In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia o lingurita de miere cu un pahar de apa minerala (nu ceai), timp de o saptamana. Nu se recomanda in cazul aciditatii gastrice ridicate.

1/2 kg de prune uscate se spala bine si se pun la fiert (ca pentru compot). Dupa ce au fiert, se scot samburii, iar pulpa se da prin masina de tocat. Se amesteca pulpa cu miere, in cantitati egale (la 1/2 kg de prune, 8-9 linguri de miere). Se amesteca totul bine si se pune intr-un borcan de 800 g care se tine la frigider. Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi, inainte de masa.

Utilizari in cosmetica
Dincolo de toate produsele cosmetice pe baza de miere, polen, propolis si laptisor de matca, mierea in sine, cu proprietatile ei antiseptice si hidratante este o masca excelenta pentru ten.

Se aplica pe tenul curatat si degresat si se indeparteaza cu apa calduta, dupa 10 – 30 de minute. Cu mierea cristalizata se poate realiza un peeling eficient, concomitent cu hidratarea si tonifierea.

Text: Mihaela Serea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste