EXCLUSIV AVANTAJE: În noaptea asta strigoii umblă pe pământ. Și totuși… dacă e adevărat?

Se spune că în noaptea asta strigoii umblă pe pământ. Realitatea, ascunsă dincolo de fabulație, nu găsește însă calea să ignore zisa legendelor ce stau la hotarele dintre credinţe.

Dintre văzută și cea nevăzută, în noaptea mai scurtă cu nouă clipiri de pleoape, când timpul toamnei se leagă de al iernii și morții vii coboară în lume. Cu mulţi ani în urmă, m-a prins un 29 noiembrie pe undeva prin crucea Severinului, prin locul unde încep poalele munţilor şi pe unde se spune că joacă flăcări albastre peste aurul sârbilor. Aici, în ajunul zilei Sfântului Andrei, în amurg, înainte să se stingă ultimele luciri de soare, începe un ritual misterios, bătrân cât vremea: „noaptea fără somn'. Dinainte de apusul soarelui nu se mai iese din case căci în noaptea care începe, strigoii vin să umble prin lume şi să răpească oamenii. Acum trebuie „păzit usturoiul' căci acesta este singurul de care morţii vii se tem şi ei nu trebuie cu niciun chip să fure din usturoiul nedescântat. Riturile nopţii Sfântului Andrei trebuiesc ținute fără abatere, iar cine a trăit fascinația unei astfel de „nopți a nedormirii', rămâne mereu cu un semn de întrebare: și dacă e adevărat?

Veghea din crucea nopții

Casa unde stăteam, casă nemțească veche de o sută de ani, ridicată ca o cetate, avea numai o cameră luminată. Înăuntru, soba încinsă revărsa o căldură toropitoare. În colţ fusese pusă o masă mare înconjurată de opt scaune şi toate uşile şi ferestrele zăvorâte. Patru-cinci femei, venite la „sfântu', aveau fiecare în faţă câte o pâine, apoi trei căpăţâni de usturoi şi un fir de busuioc legate cu o aţă roşie, iar mai la o parte, o sticlă de vinars. Au pus totul pe masă şi le-au acoperit cu un țol roșu. Lângă fiecare grămăjoară de pe masă au aprins o lumânare groasă, din acelea „de-o zi', ca să ardă până la ziuă. Pe două scaune, de-a dreapta şi de-a stânga mesei, se aşază două bătrâne „de strajă'. Vor sta acolo neclintite până dimineață, să bage de seamă să nu dispară nimic din cele puse pe masă dar şi ca nimeni să nu le atingă cumva cu mâna. Atunci farmecul făcut se poate desface şi cel neatent poate plăti cu sufletul dat strigoilor de pe morminte. În noaptea asta nimeni din cei de faţă nu are voie să doarmă.

Legea vântului

De fapt, păzitul usturoiului trebuie să fie o petrecere, un soi de şezătoare, cu poveşti şi glume, ca să dai cumva de ştire morţilor vii că n-ai habar de chemarea lor. Bineînţeles că toate istoriile sunt din cele înfricoşătoare, care, spuse cum trebuie şi însoţite şi de şuierul vântului de afară, îţi fac destul frig în oase. Căci nimeni nu ştie cum se face, dar în fiecare an, în noaptea Sfântului Andrei, se porneşte, neabătut, vântul ud și rece al toamnei. E ziua din care simți că vine iarna. Asta am aflat-o atunci, de la dada Marta', femeie bătrână, ştiutoare de lucruri bune şi rele, venită şi ea la ritualul lipsei de somn. Şi tot ea mi-a deslușit, tainic, despre semnele venirii şi plecării strigoilor, despre coborârea lupilor în calea oamenilor, ori despre farmecele ursitei ce se arată către ziuă, la deschiderea cerului: „În noaptea de către Sfântul Andrei, pe 29 noiembrie, ies şi umblă strigoii. Cum ce sunt strigoii? Sunt umbre. Umbre ale dușilor de pe lume care, la înmormântare, nu au ajuns în lumea de dincolo sau care nu mai vor să se întoarcă acolo. Ei pot să fie de apă şi de uscat, ori de ploi şi de foc. Ei trec noaptea peste Pământ și peste ape şi cheamă strigând pe nume sau miorlăind ca pisica. Ăştia sunt strigoii morţi dar sunt şi din cei vii, strigoii-oameni, moroii, morţii vii, cei cărora le-a murit moartea şi care ies fără fereală în noaptea asta'. Oamenii-strigoi ies din casă pe horn dar înainte de asta se ung pe tălpi cu untură ca să treacă peste pragul caselor. Strigoii sunt foarte periculoşi căci ei pot să ia viaţa rudelor, aduc boli, bântuie somnul şi cheamă grindina. În noaptea Sfântului Andrei, strigoii fură orice obiect ascuţit uitat pe afară, se duc la hotare, la margini de sate şi la răspântii de drumuri întunecate. Aici se bat cu moroii, cu strigoii vii, până la al treilea cântat al cocoşilor. Aşa îi poţi recunoaşte pe morţii vii căci, a doua zi, aceştia au zgârieturi pe faţă. Când nu au cu cine să se lupte, se duc pe la casele oamenilor şi ca să le opreşti intrarea în casă trebuie să ungi intrările cu usturoi. Ferestrele, uşile, hornurile, scările, clanţele şi în plus un cleşte şi fierul toporului. Trebuie oprită şi intrarea strigoiului în trup de om, aşa că nepărat să mănânci usturoi şi să te ungi pe frunte, pe piept şi la încheieturi. Să ştii că dacă strigoii nu găsesc loc pe unde să intre în casă, atunci or să caute să-i cheme pe oameni afară. Strigoiul vine și strigă la fereastră sau la uşă, strigă pe nume, cu glas mare, ca un om aflat în suferinţă. De-aia le mai spune lumea şi strigi. Se vaită. O dată, de două, de trei ori. Dacă răspunzi, te muţeşte, iar dacă ieşi din casă îţi ia sufletul şi te face mort viu. Dacă taci şi nu te mişti, pleacă, se duce în treaba lui şi încearcă la alţii care n-au mâncat usturoi. Ia, auzi, pare că strigă ceva afară…'

Drumul lupilor

„Mâine în zorii zilei de 30 noiembrie' povestește mai departe dada Marta, „lupul coboară în drumurile omului, devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul, care altminteri e ţeapăn şi acum, nimic nu scapă dinaintea lui. Oamenii zic că îşi vede coada'. În ziua asta nimeni nu trebuie să îndrăznească să plece la drum căci nu se mai poate întoarce'. Abia noaptea târziu pericolul scade, atunci când sfântul îşi adună lupii şi le împarte prada pentru iarna ce vine. Ca să-ţi aperi casa trebuie să ungi uşorii porţii, ferestrele și pragurile cu usturoi. Iar ca să fie păzite vitele trebuie să lipeşti o cruce de ceară pe cornul lor drept dar numai la cele de parte bărbătească'. În ziua Sfântului Andrei, de teamă de lupi, nu se mătură toată ziua, nu se duce gunoiul, nu se piaptănă, trebuie să ai grijă să nu-ţi faci zgârieturi, să nu faci pomană şi să nu dai nimic împrumut. Oamenii spun că dacă nu munceşti, lupul nu se poate apropia de tine. Dar dacă soarta ta scrie altfel, trebuie să te supui. Atunci primejdia nu se poate îndepărta, căci peste cele hotărâte de Sfântul Andrei, nimeni nu poate trece'.

Nouă clipiri de pleoapă sau lumina care vine mai devreme

În noaptea Sfântului Andrei se spune că de la miezul nopţii încolo se dezleagă limbile animalelor şi toate vorbesc între ele, dar îţi trebuie mare curaj să ieși din casă și să le asculţi. Dacă îţi ţii firea şi nu scoţi o şoaptă să nu te simtă, poţi să afli de la ele locul comorilor ascunse, numele ucigaşilor neprinşi, tainele de spovedanie ori sălaşul iarbei fiarelor şi câte şi mai câte. Pe toate eşti legat să nu le spui nimănui, niciodată, altfel te vei schimba într-unul din morţii vii care n-au veşnic odihnă. Bătrânii zic că în noaptea asta, din porunca Sfântului, lumina zilei se arată mai devreme decât ar fi sorocit să vină, cu nouă clipiri de pleoapă. Asta ca toate relele să fugă la locurile lor, pe tărâmul celălalt. Acum în aste nouă clipiri de pleoapă se deschid cerurile şi coboară îngeri ca să gonească strigoii, moroii şi duhurile rele.

„Îți vine să râzi? Rău faci'

Dimineaţă, după sfârşitul nopţii fără somn, dada Mara, a împărţit în dumicate mici pâinea ce stătuse pe masă, a dat fiecăruia câte unul, apoi un păhărel de rachiu descântat şi doi căţei din usturoiul păzit. Poţi să-l porţi la tine la drum lung, ca să nu dai faţă cu moartea sau cu ăl rău. Şi să-l ţii de leac peste iarnă. De sperietură, descântec, ori deochi. Faci un mujdei şi-l bei în borş ori în vin. Îţi vine să râzi? Rău faci. Să nu râzi, că nu ştii nimic din tainele Sfântului. Nici eu, cât sunt de bătrână, n-am ştire de toate puterile lui şi ale oştirii lui de lupi'. M-am cutremurat puţin a îndoială şi am plecat, vârând căţeii de usturoi în buzunar. I-am păstrat multă vreme, stafidiți, aproape de a se schimba în praf, pitiți pe undeva prin casă, semn al celei mai tainice nopţi pe care am trait-o vreodată: noaptea morţilor vii.

Foto: Shutterstock

Citește și:

ÎN PREMIERĂ NAȚIONALĂ: Construiește-ți dispozitivul capabil să neutralizeze energiile negative din jur

Când începe Postul Crăciunului 2019?

Harta alunițelor de pe corp. Ce prevestesc ele?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate