Socată, rețeta bunicii. O băutură răcoritoare, cu virtuți curative
Dacă folosești pentru socată rețeta bunicii, o să obții o băutură delicioasă, răcoritoare și sănătoasă. Pe lângă parfumul îmbătător și gustul dulce-acrișor, această băutură are și o grămadă de virtuți curative: este un excelent remediu în afecțiuni respiratorii, digestive, dermatologice, oculare, cardiace, renale.
Ba, mai mult, datorită efectelor euforizante, relaxează organismul și combate blocajele de natură psihică.
Este, așadar, o băutură naturală, gustoasă și se prepară foarte ușor, în maximum jumătate de oră. Singurul inconvenient este că nu poate fi consumată imediat după preparare, ci la trei-patru zile, timp în care fermentează. Iată cum prepari socata după rețeta bunicii.
Socată, rețeta bunicii. Ingrediente necesare
- 5 litri apă plată
- 4 lămâi tăiate felii
- 5 flori de soc
- 1/2 kg zahăr
- 5 grame drojdie (opțional) – drojdia grăbește fermentarea, însă nu este obligatorie
Cum prepari socata după rețeta bunicii
Pentru prepararea socatei, ai nevoie de un borcan de sticlă, asemănător celui de murături. Spală bine florile de soc, dar cu atenție, să nu se scuture. Caramelizează 5 linguri de zahăr, apoi stinge-l cu 1/2 l apă. Lasă acest sirop la răcit.
Adaugă feliile de lămâie, florile de soc, restul de zahăr și drojdia în borcan. Peste aceste ingrediente, adaugă siropul caramelizat și restul de apă. Amestecă bine și acoperă vasul, fără a înfileta capacul. În loc de capac, poți folosi o folie de plastic sau o farfurioară.
Lasă socata într-un loc însorit ca să fermenteze. În 3-4 zile, procesul de fermentare ar trebui să se finalizeze. Amestecă borcanul de două ori în fiecare zi pentru a topi zahărul.
Foarte important! Nu lăsa socata mai mult de patru zile la fermentat, deoarece se alcoolizează!
Citeste si
3 rețete de limonadă cu fructe de care te vei îndrăgosti vara asta. Uite cât de simplu le prepari
Sursa foto: shutterstock