Sindromul ovarului polichistic, o afectiune care se poate trata

Acneea, obezitatea sau caderea parului poate fi generata de o afectiune endocrina cu efecte importante in timp: sindromul ovarului polichistic. Netratat, acesta poate duce la infertilitate si alte boli grave.

Tratament

Tratamentul SOP este, de fapt, tratamentul simptomelor asociate bolii si se bazeaza pe dorinta de a procrea sau pe necesitatea unei contraceptii. Astfel, se pot administra contraceptive orale sau preparate antiandrogenice.

Pentru tratamentul infertilitatii, sunt disponibile numeroase tehnici de reproducere asistata pentru femeile cu dificultati de conceptie generate de sindromul ovarului polichistic – incepand de la medicamente pentru stimularea ovulatiei si pana la metode avansate de fertilizare in vitro, inclusiv prin utilizarea de ovule de la donatoare.

Tratamentul chirurgical nu este recomandat de la inceput, dar poate fi facuta o interventie numita drilling ovarian; aceasta ajuta la inducerea ovulatiei si este realizata prin laparoscopie.

Tratamente noi Acestea sunt concentrate mai putin pe simptomele specifice, cat pe cauzele SOP – de exemplu, rezistenta la insulina. Aceste terapii vizeaza, de pilda, scaderea nivelurilor de insulina (prin medicamente antidiabetice), reducand astfel productia de testosteron.

Stil de viata

Pentru a diminua sau chiar pentru a scapa de simptomele specifice SOP, adopta un stil de viata sanatos, prin diete care duc la scaderea in greutate si un program de exercitii fizice sustinute.

Riscuri pentru sanatate pe termen lung

SOP nu te omoara, dar creste riscul unor boli asociate, chiar daca nu in cazul tuturor pacientelor:

  • infertilitate
  • diabet
  • cancer endometrial
  • tulburari lipidice
  • riscuri cardiovasculare
  • tulburari de respiratie in somn (apnee).

In randul femeilor insarcinate care sufera de sindromul ovarului polichistic exista o rata mai mare de avort, diabet gestational, hipertensiune arteriala indusa de sarcina si nastere prematura.

De aceea, este important controlul periodic, realizat de catre un medic experimentat in diagnosticarea si tratamentul sindromului ovarului polichistic.

Tratamentul trebuie sa fie continuat si in perioada menopauzei, chiar in lipsa menstruatiei sau a diminuarii simptomelor SOP.

Consultant: Dr. Raluca Hera, medic obstetrica ginecologie, asistent universitar, doctor in stiinte medicale, Centrul Medical Unirea.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate