Sindromul ovarului polichistic, o afectiune care se poate trata

Sindromul ovarului polichistic este o tulburare endocrina care afecteaza intre 5 si 10% dintre femeile de varsta reproductiva, fiind astfel cel mai frecvent dezechilibru hormonal la aceasta grupa de varsta.

SOP poate afecta frecventa ciclului menstrual, fertilitatea, productia de insulina si alti hormoni, inima, vasele de sange – chiar aspectul fizic!

De obicei, femeile cu aceasta afectiune au niveluri crescute de hormoni masculini (androgeni, in special testosteron), ciclu menstrual neregulat sau absent, chisturi ovariene (saculeti plini cu lichid) numeroase si de dimensiuni mici.

Simptome

De obicei, primele simptome apar in adolescenta, in jurul debutului menstruatiei, insa pot aparea si mai tarziu, in intervalul 20-25 de ani.

Chiar daca apare atat de devreme in cursul vietii, sindromul ovarului polichistic persista mult timp dupa aceea, si in perioada menopauzei.

Simptomele difera de la un caz la altul, cu urmatoarele caracteristici generale, nu toate prezente la aceeasi femeie:

 • cicluri menstruale rare, absente sau neregulate;
 • hirsutism (par excesiv pe fata, piept, abdomen, spate, degete);
 • subtierea sau caderea parului (alopecie model clasic masculin);
 • acnee, seboree, matreata;
 • dureri pelviene;
 • crestere in greutate sau obezitate, dispusa, in general, in jurul taliei;
 • infertilitate sau fertilitate redusa.

Sindromul ovarului polichistic este boala femeilor cu cantitati excesive de hormoni androgeni. Nu insa toate femeile diagnosticate cu acest sindrom au ovare polichistice.

Pe de alta parte, numeroase femei cu menstruatii regulate si niveluri de testosteron normale au ovare polichistice. Asadar, SOP este impropriu definit ca o afectiune a ovarelor polichistice. Ea apare ca o anomalie hormonala, cu sau fara ovare polichistice.

Cauze

Producerea in exces de hormoni androgeni se explica printr-una din urmatoarele cauze:

 • o dereglare in functionarea glandei hipofize, care produce hormon luteinizant in exces;
 • niveluri crescute de insulina in sange (insulina regleaza transformarea glucidelor in energie utilizata de organism sau stocata);
 • obezitate.

Diagnostic

Initial, multe dintre simpotmele SOP – acnee, obezitate, pilozitate excesiva, menstruatii neregulate – sunt percepute doar ca neplacute si fara legatura intre ele sau cu sindromul ovarului polichistic.

De aceea, multe femei nu se prezinta la medic si nu sunt diagnosticate ca atare pana cand simptomele nu se accentueaza ori pana cand nu apar problemele legate de fertilitate.

Nu exista un test unic, rapid pentru identificarea sindromului ovarului polichistic.

Diagnosticul depinde foarte mult de experienta clinicianului, de istoricul medical detaliat al pacientului, de examenul clinic general si de testele de laborator.

Pentru diagnosticarea sindromului ovarului polichistic, persoana in cauza va trebui sa faca urmatoarele investigatii:

 • ecografie, pentru a stabili dimensiunea ovarelor sau prezenta chisturilor;
 • biochimie (teste de sange), pentru detectarea nivelurilor hormonale din sange.

SOP – o boala care se mosteneste?


Exista si o baza ereditara a aparitiei acestei afectiuni si a tulburarilor metabolice asociate acesteia, cum este diabetul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate