Ce trebuie să cunoşti despre ouă
Care sunt mai bune?
Oua cu coaja alba sau cu coaja rosie
In ceea ce priveste gustul, nu exista nici o diferenta intre ele – cele cu coaja alba provin de la gaini albe, iar cele cu coaja rosie, de la gaini roscate sau pestrite.
Ouale de prepelita
Au un gust mai pronuntat. Fiind foarte mici, trebuie sa fiarba numai 30 de secunde, ca sa fie moi, si 5 minute, ca sa fie tari. In general, se servesc presarate cu sare de telina.
Ouale de rata
Sunt ceva mai mari, foarte consistente si au un gust deosebit. Prin fierbere, albusul nu devine alb opac (ca la oul de gaina), ci pastreaza o tenta usor sticloasa. Se recomanda a fi consumate fierte tari.
Ce mai trebuie sa stii
Timpul de fierbere se socoteste din momentul in care apa incepe sa clocoteasca. Ouale se pun la fiert numai in apa rece; daca sunt puse direct in apa fierbinte, coaja poate crapa.
Cat se fierb?
- 3 minute – ca sa fie moi.
- 4 minute – ca sa fie cleioase.
- 6 minute – daca iti plac tari.
- 10 minute – pentru ca ouale sa iasa foarte tari (cand se folosesc tocate in alte amestecuri).
Cum se pastreaza
De obicei, ouale se pastreaza la rece. Cand le folositi, ele trebuie sa aiba temperatura camerei. Ca atare, este nevoie sa le scoateti din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de folosire.
Daca nu procedati astfel, va trebui sa mariti timpul de fiert cu 30 de secunde. Intrucat ouale au coaja poroasa, pot sa absoarba mirosurile din frigider; de aceea, trebuie pastrate in cutia lor de carton.
Sunt proaspete sau nu?
Oul are o camera cu aer, care se mareste cu timpul. Daca este pus intr-un vas cu apa rece si ramane in pozitie orizontala pe fundul vasului, inseamna ca e proaspat. Daca pluteste, cu unul dintre capete spre suprafata, oul are cel putin o saptamana sau doua.
In aspectul exterior nu exista nimic din care sa reiasa ca oul este proaspat sau vechi. De aceea, este bine sa le spargeti pe rand intr-un bol si apoi sa le adaugati, tot pe rand, in compozitia preparata.
Atunci cand oul are un aspect tulbure si un miros neplacut, este vechi si nu trebuie folosit. Cu cat albusul este mai legat de galbenus si atunci cand este pus pe farfurie sta bombat, cu atat oul e mai proaspat.
La ouale mai putin proaspete albusul este mai fluid.
Sunt ouale un aliment sanatos?
Ele sunt o sursa importanta de proteine, vitamine (A, D, E si B) si minerale (fier si calciu).
Ouale sunt sarace in calorii si au un continut redus de grasimi saturate, care sunt principala cauza a cresterii colesterolului in sange.