Sfântul Haralambie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în această zi?

Sfântul Haralambie tradiții și superstiții

Sfântul Haralambie este sărbătorit de creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 10 februarie. Aceasta este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini și este cunoscut ca fiind apărător împotriva foametei, ciumei și a bolilor în general.

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mica, pe vremea împăratului Septimu Sever. Credința Sfântului Haralambie în Iisus Hristos a fost atât de mare, încât acesta a îndurat chinuri greu de imaginat pentru că a refuzat să renunțe la credința sa. Se spune că în timpul vieții a făcut nenumărate minuni și că deși a fost aspru pedepsit, acesta a încercat să își vindece rănile în mod miraculos, convingându-i astfel pe cei din jur să se convertească la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost ulterior condamnat la moarte prin tăierea capului cu sabia, însă înainte să fie executat, acesta și-a îndreptat rugăciunile către Dumnezeu și a murit înainte să fie aplicată pedeapsa.

Sfântul Haralambie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în această zi?

În calendarul ortodox este sărbătoare cu cruce neagră pe 10 februarie, atunci când este prăznuit Sfântul Haralambie. Astfel, de această zi se leagă mai multe tradiții și superstiții. Una dintre ele spune că, în trecut, femeile obișnuiau ca în această zi să alerge de trei ori în jurul casei, fără să poarte haine, totul pentru a ține la distanță spiritele rele, potrivit adevarul.ro.

În ziua în care este sărbătorit Sfântul Haralambie, credincioșii obișnuiesc să împartă colaci, iar tradiția spune că făcând acest lucru, Sfântul îi va proteja pe oameni și animalele lor de boli întreg anul.

În alte zone ale țării, colacul făcut astăzi este rupt în patru bucăți, acesta fiind aruncate în 4 locuri diferite, obicei care protejează casa de rele. Tot astăzi se pot da de pomană colivă, colaci și lumânări în memoria celor care nu au avut o moarte ușoară.

În ceea ce privește vremea, se spune că dacă în ziua de Sfântul Haralambie plouă, atunci timp de 40 de zile va ploua fără încetare.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

DOSAR SPECIAL Vârstele cruciale și predicțiile karmice pentru anul 2020

Calendar ortodox 2020: când pică Paștele și Crăciunul

DOSAR SPECIAL Previziunile apocaliptice ale Babei Vanga pentru 2020

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate