Scenarita, afecţiune apărută în urma stresului prelungit

femeie-stresata

Te confrunţi zi de zi cu tot felul de gânduri, îţi creezi tot felul de scenarii? Suferi de scenarită

Scenarita este o tulburare apărută din cauza stresului din ce în ce mai pronunţat în rândul celor care lucrează şi nu numai.

Scenarita la români

  • Eşti acasă, pe stradă, în tramvai şi îţi imaginezi că te cerţi cu un trecător sau cu omul care stă lângă tine. Ţi se pare că se uită urât la tine toată lumea sau că chiar că vor da peste tine pe stradă, ca şi cum ai fi învizibil?
  • Ajungi la serviciu, îţi imaginezi că o să te certe şeful că ai întârziat sau o colegă va face glume pe seama ta că nu îţi stă părul bine sau că ai rochia şifonată?
  • Sau tocmai ai ieşit din casă şi îşi imaginezi că te vezi cu nu ştiu care vecin cu care nu prea te înţelegi şi începi să-ţi imaginezi un dialog acid cu el, toate acestea înseamnă că eşti extrem de stresat
  • Ba chiar ajungi să-ţi imaginezi că vei fi dat afară sau că te calcă o maşină sau că te vei îmbolnăvi de nu ştiu ce boală?

Totul e în mintea ta

E clar, trebuie să iei o pauză şi să te relaxezi. Încearcă să vorbeşti cu o prietenă, mergi la un film, citeşte o carte, ocupă-ţi neapărat mintea cu ceva constructiv. Reţine: Tu eşti sursa acestor gânduri şi tu le dai putere. Depinde de tine dacă să crezi în ele sau nu. Investeşte în tine, timp de calitate :

  1. mergi la o şcoală de dans
  2. ia lecţii de pian sau de balet
  3. fă-ţi un jurnal scrie despre tot ceea ce te macină,
  4. ieşi să faci poze
  5. fă sport

Citeşte şi Stresul, cel mai mare inamic al sănătății

Gândurile negative şi scenarita

Mintea umană produce tot timpul gânduri pozitive şi/sau negative. Dacă ai avut parte de foarte mult stres şi nu ai încercat deloc să îl combaţi, mintea a început să-şi facă de cap, preluând temerile tale, energiile negative transformându-se în scenarii, iluzii, superstiţii.

Dacă te-ai uitat foarte mult la filme depresive, ai văzut ştiri despre  moarte, violenţă, certuri, toate acestea au fost înmagazinate undeva, în colţul minţii tale, iar când paharul se sparge acestea revin sub forma de gânduri obsesive, scenarii, ba chiar şi ticuri.

Presiunea psihică la care suntem supuşi, veştile rele, pierderea jobului sau a unei persoane dragi, divorţul, boala – toate acestea sunt surse de energie negativă. Dacă aceste lovituri se tot repetă este normal să ajungi să o iei razna. Subconştientul lucrează şi încearcă şi el cumva să se apere însă trebuie ajutat de noi.

Dacă observi că mintea ta începe din ce în ce mai des să producă astfel de scenarii dezastruoase pentru sănătatea ta poate că n-ar strica să ceri părerea unei persoane avizate.

Citeşte şi Cine nu e stresat?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie