Sarcina după 35 de ani, din punct de vedere medical

Sarcina dupa 35 de ani din punct de vedere medical

Află care sunt principalele riscuri și beneficii, din punct de vedere medical, când vorbim despre sarcina după 35 de ani.

Sarcina dupa 35 de ani din punct de vedere medical

Medicul Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, explică transformările prin care trece organismul vitoarei mame, atunci când, după vârsta de 35 de ani, apare decizia de mărire a familiei.

Riscuri frecvente

Multe femei amână destul de mult momentul apariției primei sarcini. Găsirea unui loc de muncă bun, ascensiunea în carieră și siguranța unui partener sunt principalele motive pentru care multe femei se gândesc la prima sarcină după ce acestea s-au împlinit. Doar că, și se cunoaște mai puțin acest lucru, pe măsură ce anii trec, fertilitatea femeii scade treptat.

Astfel, perioada de fertilitate maximă a unei femei se înregistrează între 18 și 23 de ani și se stabilizează în jurul vârstei de 28 de ani. Un declin ușor începe până la împlinirea vârstei de 30 de ani, după 35 de ani lucrurile devin mai complicate, iar după 40 de ani, fertilitatea scade abrupt.

Cu cât vârsta avansează, riscul de a naște un copil cu malformații este mai mare. Printre cel mai des întâlnite astfel de probleme se numără sindromul Down și problemele cardiace. Pentru viitoarea mămică, riscurile întâlnite sunt sarcina extrauterină, avort spontan, placenta praevia, diabetul gestațional și preeclampsia. Există, de asemenea, riscul ca o sarcină pe cale naturală să nu mai poată fi obținută sau să fie obținută greu la această vârstă.

Există și beneficii

Un studiu american realizat de un grup de la Universitatea din Boston arată că maternitatea la o vârstă matură prelungește viața. Astfel, aceștia au descoperit că genele care permit femeilor cu vârste înaintate să conceapă și să nască un copil pe cale naturală joacă un rol important în încetinirea procesului de îmbătânire. În plus, la 40 de ani, femeile sunt mult mai informate ca la 20 de ani și vor acorda mai multă atenție evoluției sarcinii.

Analize obligatorii în sarcina după 35 de ani

Medicul Andreas Vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate

Pentru că este posibil ca o sarcină după 35 de ani să prezinte probleme, medicul care urmărește sarcina recomandă următoarele teste pentru depistarea afecțiunilor:

  •  Ecografiile morfofetale pentru trimestrul unu, doi și trei – acestea pot depista diverse anomalii precum sindromul Down, malformații structurale majore (precum lipsa unui membru sau a unei părți din acesta), pot evalua greutatea fătului, așezarea lui în uter, cantitatea de lichid amniotic.
  •  Testele genetice – pot ajuta la prevenirea unor probleme sau la diagnosticarea lor dacă acestea există. Testele genetice sunt de screening (neinvazive) și de diagnostic. Din prima categorie fac parte testele Panorama și Harmony, testul alfa-fetoproteinic (AFP), testul HcG, dublu test, triplu test, dry testul.Testele de diagnostic sunt invazive și furnizează informații necesare despre făt. Sunt efectuate pe celule obținute prin amniocenteză, prin recoltarea unor probe de sânge fetal (în cazuri mai rare), prin biopsie a vilozităților corionice. Dezavantajul acestor teste invazive este că pot prezenta riscuri pentru sarcină.

Stresul influențează evoluția sarcinii

Perioada celor nouă luni de sarcină este una sensiblă pentru viitoarea mamă. Stresul este un factor important care afectează evoluția unei sarcini. Printre consecințe se numără riscul de avort spontan, naștere prematură, diabet gestațional, preeclampsia (reduce fluxul de sânge către placentă).

Pentru ca o femeie peste 35 de ani să ducă o sarcină fără probleme, este bine să meargă regulat la controalele medicale stabilite cu medicul care-i urmărește sarcina și care-i va deveni cel mai bun sfătuitor pe toată perioada sarcinii, să mănânce echilibrat și să fie activă dacă starea de sănătate îi permite.

Cu cât vârsta avansează, șansele de a rămâne însărcinată pe cale naturală scad considerabil (5% la fiecare ovulație). De multe ori, în aceste cazuri, procedura de fertilizare in vitro devine singura șansă pentru a rămâne însărcinate.

Află și ce presupune Sarcina după 35 de ani din punct de vedere psihologic. 

Interviu de Cătălina Chiricheș
Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate