Sărbătoare mare pe 31 ianuarie. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Chir şi Ioan, sfinții care au puterea de a alunga orice boală
În ultima zi a lunii ianuarie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan. Se spune că cei doi sfinți au puterea de a vindeca orice boală și sunt protectorii persoanelor care suferă de diferite afecțiuni.
Cine au fost sfinții fără de arginți Chir și Ioan?
Sfintii Chir si Ioan au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Chir este cel care îi învăța pe bolnavi să se roage, explicându-le că prin rugăciune, păcatele lor vor fi iertate. Acesta era de părere că principala cauză a bolilor o reprezenta păcatul. Sfântul Chir este obligat să plece din Alexandria din cauza persecuției împotriva creștinilor, declanșată de împăratul Dioclețian, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, acesta ajunge în Arabia, loc unde decide să se călugărească. Chiar dacă la bază reușea să îi vindece pe oameni de boi grave, Sfântul Chir renunță la acestă meserie și asta pentru că primește de la Dumnezeu darul de a face minuni.
Pentru că minunile Sfântului Chir erau cunoscute de o mulțime de persoane, Sfântul Ioan a mers să îl întâlnească. Cei doi s-au împrietenit și au determinat-o pe Atanasia, cu cele trei fiice ale ei: Teoctista, Teodosia și Eudoxia să creadă în continuare în Dumnezeu. Fapta lor nu rămâne nepedepsită și este dat ordin ca celor doi să li se taie capetele în ziua de 31 ianuarie.
Rugăciunea către sfinții fără de arginți Chir și Ioan
Sfinții fără de arginți Chir și Ioan sunt cei care îi pot ajuta pe bolnavi să se vindece mai repede. În această zi, credincioșii care se află în suferință pot rosti o rugăciune adresată celor doi sfinți și despre care se crede că ar avea puteri tămăduitoare.
„Darurile Treimii sălășluindu-se în inimile voastre cele curate, preafericiților Chir și Ioane, înfricoșați izgonitori duhurilor celor necurate v-ați arătat și ați fost tămăduitori neputințelor, nu numai celor descoperite, ci și celor ascunse. Drept aceea îndrăzneală având către Dumnezeu cel iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre cele neîncetate, tămăduiți patimile noastre.”
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Acatistul Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul