Sărbătoare mare pe 12 mai. Creștinii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Valahul

Pe data 12 mai, este o sărbătoare importantă pentru toți credincioși. În această zi îl cinstim pe Sfântul Ioan Valahul. Această sărbătoare este marcată în Calendarul Creștin Ortodox cu cruce neagră. Tot pe 12 mai se mai face și pomenirea Sfântului Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului și a Sfântului Gherman, patriarhul Constantinopolului.

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644, din părinți creștini. La vârsta de 15 ani a ajuns rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el și-l cumpără cu gândul de a-l sodomiza.

Cine a fost Sfântul Ioan Valahul?

„Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu ține ce vreau!'. „Ba-răspunde tânărul-stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!'. Ioan îl omoară pe păgân, pentru a-și apăra demnitatea. Agarenii, păzitorii robilor, aflând că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri și așa l-au dus spre Constantinopol, conform crestinortodox.ro. Aici a fost dat în stăpânirea femeii păgânului ucis. Această a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a făgăduit că dacă va renunța la credința în Hristos îl va lua de bărbat. După 2 ani de refuz, a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță. Apoi, Ioan a fost supus la diverse chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Viața Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul.

Mai apoi, Sfântul Ioan Valahul a fost menționat în Mineiul grecesc pe luna mai, care a fost tipărit la Constantinopol în anul 1843. Acesta a fost tipărit, de asemenea, și în Mineiele românești, începând cu ediția de la Mănăstirea Neamț din anul 1846.

În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât că acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română. Abia în luna octombrie a anului 1955, a avut loc generalizarea solemnă a cultului.

Foto: cuvantul-ortodox.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Chiril și Metodie, ocrotitorii Europei și părinții culturii

Adevăruri neștiute despre viața clarvăzătoarei Baba Vanga: „50 de ani din viaţă i-au fost furaţi de cei care îi exploatau puterile'

Icoana care îi ajută pe dependeții de alcool și stupefiante să scape de aceste vicii

Zi importantă pentru creștini. Astăzi este sărbătorită o mare sfântă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate