Să discutăm deschis despre… fricile care ne bântuie

fricile care ne bantuie

Alături de lăcomie și răzbunare, frica este una din cauzele majore ale suferințelor noastre. Cu grade diferite de intensitate și purtând măști diverse – spaimă, panică, fobii, temeri, frica va face întotdeauna parte din viața noastră. Mai mult decât atât, o parte dintre noi nu reușesc să scape de monștrii copilăriei sau de „babaul de sub pat nici la maturitate. Haideți să descutăm deschis despre fricile care ne bântuie.

Lista fricilor umane este aproape infinită : frica de schimbare, de pierdere a siguranței financiare, de boală, teama de a schimba locul de muncă, de a lua decizii, de a începe o relație sau de-a o termina, de pierdere a iubirii sau de a susține un punct de vedere… și lista poate continua. Fiecare dintre noi resimte temeri „preconfi-gurate genetic' al căror rol este de a ne proteja în fața pericolelor. Dar ce facem cu fricile iraționale, închipuite, asimilate pe parcursul dezvoltării noastre, acele frici care conștientizate sau nu, ne sabotează zi de zi din umbră?!

Cărui scop servește frica ?

În cartea sa „Sursele suferinței', profesorul Salman Akhar, dedică un întreg capitol fricii. „Frica este o emoție necesară, importantă pentru supraviețuirea și funcționarea organismului. Ea ne avertizează că există un pericol și că trebuie să luăm măsuri pentru a-l evita. Cu alte cuvinte, când simți că ți se urcă sângele în cap, ți se furnică pielea sau îți fuge pământul de sub picioare ca reacție în fața unor situații periculoase care îți amenință viața, integritatea sau sănătatea, frica este firească, vitală pentru supra-viețuire. Așadar, avem multe lucruri de care trebuie să ne fie frică, absența sa totală indicând mai degrabă semnul unei patologii psihologice decât al stăpânirii de sine.

Când devine frica nocivă?

Când ajungi să tolerezi un șef tiranic sau un job prost plătit pentru că frica te împiedică să te orientezi spre altceva. Când alegi să stai într-o relație în care te simți în mod constant mințit, neapreciat, înșelat, criticat, doar din teama că nu vei mai găsi pe altcineva. Când fricile te transformă într-un părinte hiper-anxios, adesea copleșit de disperare. Niciun aliment nu mai e astăzi sănătos pentru copilul tău. Niciun loc de joacă nu este lipsit de primejdii, nicio educatoare nu e suficient de bună și de iubitoare. Și desigur… niciunul din medicii la care ai apelat n-a fost suficient de bine pregătit. Părintele modern este captiv în închisoarea propriilor voci interioare și chinuit de temeri. „Pericole, primejdii, amenințări îl pândesc pe copilul meu la orice pas. Nu trebuie să-l scap din ochi o clipă.' Sunt rare momentele în care astăzi o mamă uită de frici. Iar glasul cald și zâmbetul său încurajator este înlocuit în mod inconștient de fața crispată și obsesivul îndemn: „Ai grijă, e periculos să….!!!'
Din nefericire, fricile manifestate în exces se transformă în mod silențios în obsesii, iar gândirea ne devine confuză deformând percepția noastră asupra realității exterioare și interioare. Ajungem astfel posesorii unor idei și raționamente defectuoase, iar acțiunile noastre sunt din start sortite eșecului. Fricile imaginare duc la comportamente irațio-nale, aberante, ne avertizează dr. Susan Jeffers în cartea sa „Chiar dacă ți-e frică, acționează.'

Ce ne alimentează frica ?

De multe ori, noi înșine prin comportamente naive cum ar fi autodiagnosticarea prin intermediul informațiilor legate de sănătate găsite pe internet. Aceste informații nevalidate științific, incomplete, neclare, ne bântuie imaginația cu așa o forță încât ajungem să fim convinși că suferim de boli incurabile. Evenimentele triste, nenorocirile și violența ce se petrec în lumea largă, cu care mass media ne bombardează, cu scopul de a-și atinge sugrumatorul rating. Industria pharma ce speculeaza frica de boală, bătrânețe și moarte, încurajând consumul în exces de medicamente, supradiagnos-ticarea și dependența de suplimente alimentare. Și nu doar televiziunile, tabloidele și industria pharma trăiesc din fricile noastre. Comercianții, specialiștii în reclame, partidele politice încurajează o cultură a fricii întrucât o populație „anxioasă' va fi întotdeauna o piață de consum profitabilă, ușor de manipulat.

Roxana-Muresan

Roxana Mureșan

www.clinicaoananicolau.ro/echipa/roxana-muresan/

www.leadinglife.ro

Foto: Shutterstock

Citește și:

Capcanele Feminismului 2.0

Cum socializezi în cadrul diverselor evenimente dacă ești o persoană timidă

Cât valorezi în ochii tăi? „Încrederea și stima de sine, fundația oricărei realizări…'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Diva Hair
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie