Capcanele Feminismului 2.0

Capcanele Feminismului 2.0

Lipsită de inhibiții și motivată de dictonul „fii cea mai bună', femeia modernă are o personalitate puternică, este independentă și ambițioasă. Ea luptă continuu să-și îmbunătățească poziția în societate, să avanseze în carieră, să fie pe picioarele ei', să aibă independență financiară. Are curajul să spună ceea ce gândește cu adevărat și prețuiește libertatea.

Femeia mileniului trei este descurcăreață, curajoasă și conștientă de potențialul propriu. Tocmai de aceea, atât în viața profesională cât și acasă, se zbate să dețină controlul. În dorința de a reuși în jungla urbană dominată până nu de mult de bărbați, se luptă cot la cot cu aceștia pentru putere și dominare.

Decenii la rând femeile au luptat, fără rezultat, pentru egalitatea de șanse față de bărbați, însă, abia odată cu revoluția industrială, rolul femeii a depășit granițele gospodărești.

Având-o în frunte pe Emmeline Pankhurst, mişcarea de emancipare a femeilor înregistrează primele succese odată cu protestul sufragetelor, în Marea Britanie la începutul sec XX. Extinsă cu rapiditate peste ocean, această mișcare devine un țel pentru femeile societăților occidentale. Anii 50, 60 dau startul epocii moderne și se dezvoltă o varietate de curente ale ideologiei feministe.

Toate acestea au făcut posibil ca astăzi, femeile de pretutindeni să poată vota, să aibă dreptul la educație, să poată deține proprietăți în nume propriu și funcții publice. De asemenea, curentul feminist a militat ca femeile să fie tratate cu respect la locul de muncă instaurând regula același salariu pentru muncă egală.'

Fără îndoială, feminismul a schimbat societatea, lumea s-a deschis şi pentru femei triumful a fost extraordinar. Însă dorința de afirmare a femeii moderne face ca uneori aceasta să nu discearnă între feminism și capcanele feminismului radical, anti-bărbați, din valul doi'(2.0).

Una din consecințele nefaste ale feminismului radical este aceea că poziționează femeia într-o continuă competiție și luptă cu bărbații, transformând-o pe ea însăși într-o femeie-bărbat. Pentru a putea escalada cu succes ierarhiile corporațiilor sau a prelua frâiele unei afaceri, e necesar să-și apere vulnerabilitatea.

Astfel, multe femei adoptă o atitudine masculină, chiar dură uneori, fermă, pragmatică, în concordanță cu realitățile vieții. În multe cazuri, viața amoroasă a femeilor puternice, independente, cu o carieră de invidiat este influențată negativ chiar de ele, intimidându-i pe bărbați, îndepărtându-i, lăsând impresia că sunt insensibile, greu de mulțumit, reci, neconciliante. În fața acestor femei, bărbații se simt diminuați și lipsiți de masculinitate.

Feminismul radical obliterează bărbații și inoculează în mintea femeii așteptări nerealiste față de partenerul de viață. Femeia modernă își ia pe umeri sarcini dificile, se zbate să le facă pe toate. E mamă și tată în același timp pentru că el nu e capabil.' Se trezește la șase, pregătește în grabă masa copiilor, îi duce la școală, apoi fuge la job.

Odată ajunsă acasă după programul de lucru, n-apucă să își tragă sufletul sau să se odihnească. Ea îi ajută pe copii la lecții, pentru că el se enervează și țipă. Doar ea are voie să se răstească la copii.' Cumpărăturile cad tot în responsabilitatea ei pentru că el cumpără tot felul de prostii.' Ea face și curățenie pentru că el nu șterge praful bine.' Și, firește, pentru toate aceste eforturi și sacrificii femeia așteaptă laude și aprecieri pe care bărbatul plictisit de cicăleală, reproșuri și critici, este din ce în ce mai puțin dispus să le ofere.

Prinsă între ambițiile legate de carieră, stresul cotidian și viața de familie, femeia uită adesea de sine. Se neglijează. Oriunde merge își pune repede o pereche de jeanși, un tricou și converși. Își prinde iute părul într-un coc în vârful capului. Încet, încet, își pierde senzualitatea, puterea de atracție, stima de sine și bucuria de a trăi.

Rezumat la esență, feminismul 2.0 creează premisele unei relații în care el nu se simte bărbat iar ea nu se simte femeie. Drept consecință, femeia prinsă în capcana feminismului radical își irosește mascara de brand vărsând lacrimi pline de amar și suferință. Ce au în plus acele norocoase care sucesc mințile bărbaților, care primesc iubire ?' Probabil nu au mare lucru în plus. Poate doar înțelepciunea de a privi cu obiectivitate relația de cuplu pentru a descoperi greșelile proprii.

Roxana Mureșan − career and life coach

www.clinicaoananicolau.ro/echipa/roxana-muresan/

www.leadinglife.ro

Citeste si

Cum socializezi în cadrul diverselor evenimente dacă ești o persoană timidă

Cât valorezi în ochii tăi? „Încrederea și stima de sine, fundația oricărei realizări…'

Atotștiutorul… enervantul care crede că le știe pe toate

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie