Cum socializezi în cadrul diverselor evenimente dacă ești o persoană timidă

cum socializezi daca esti o persoana timida
cum socializezi daca esti o persoana timida

De câte ori fiind prezent la conferințe, cursuri sau workshopuri te-ai agățat cu disperare de singura persoană cunoscută, ca mai apoi să nu te dezlipești de ea pe parcursul întregului eveniment? De câte ori, în pauzele de cafea ale acelorași evenimente, ai stat cu nasul în telefon, evitând astfel să intri în vorbă cu persoanele necunoscute din jurul tău? Ai avut oare curajul să părăsești „bisericuța' formată din colegi sau prieteni, pentru a explora oportunitatea de a-ți face relații noi? Cât de des ți-ai dorit ca în întâlnirile de networking să fii tu vorbărețul charismatic aflat în centrul atenției?

Cum socializezi în cadrul diverselor evenimente dacă ești o persoană timidă

Interacțiunea în cadrul diverselor evenimente sau întâlniri formale, numită generic „networking', ne poate da multă bătaie de cap, în special dacă suntem timizi, introvertiți sau lipsiți de încredere în sine. Adesea evităm inițierea unui dialog și ocolim conversațiile cu oamenii noi, oricât de mult ni le-am dori. „Dacă mă bag ca musca-n lapte?'. Și rareori avem curajul de a ne împărtăși opiniile. „Dacă mă fac de râs?', „Dacă voi fi înțeles greșit sau judecat pentru felul în care gândesc?'
Dacă-ți dorești să lupți cu timiditatea astfel încât să capeți curajul de a schimba opinii, resurse, informații, cărți de vizită cu persoane pe care le întâlnești în cadrul diverselor evenimente, iată câteva idei care te vor sprijini:

Cum să inițiezi o conversație cu persoane necunoscute
„Oamenii sunt interesați în primul rând de propria persoană.' De aceea, când dorești să intri în vorbă cu cineva, cea mai recomandată modalitate este să îi adresezi o întrebare, apelând la împrejurările comune: „Cum s-a întâmplat să vii la acest eveniment?', „Ai participat și la alte ediții?'

Cum menții interesul celorlalți asupra conversației
Din grija de a nu părea curioși sau indiscreți, adesea evităm să le punem întrebări celor cu care socializăm la diverse ocazii. Și atunci, fie îi plictisim vorbind doar despre noi, fie ne scufundăm într-o tăcere stânjenitoare. Vei putea capta și menține atenția celorlalți vorbindu-le despre ceea ce îi interesează. Nu fi reținut în a adresa întrebări. „Cum ți-ai început cariera în acest domeniu?' Dacă primești un răspuns scurt, cere detalii: „Ce a urmat apoi?'. Ascultă răspunsul. Nu întrerupe, nu schimba subiectul. Rostește un cuvânt de încurajare. Abia apoi vorbește despre tine.

Cum să oferi și să primești complimente
Suntem parte a unei culturi care ne încurajează să vedem mai degrabă „paiul din ochiul celuilalt' decât să ne exprimăm admirația. De aceea, mulți dintre noi suntem reținuți în a face complimente. „Dacă par fals sau lingușitor?'
Și într-adevăr, „puterea complimentului depinde de sinceritatea lui.' Așadar, fii autentic, spune ce apreciezi la cealaltă persoană și de ce. „Mă simt norocoasă că am avut această conversație. Pragmatismul tău mă ajută să văd lucrurile dintr-o perspectivă nouă.'
Persoanele timide au tendința fie de a respinge complimentele dând o replică bâlbâită, fie de a se bloca la auzul unor cuvinte de apreciere, neștiind ce să răspundă. Însă respingerea sau ignorarea unui compliment este asociată lipsei de politețe. Acceptă complimentul, spune: „Mulțumesc!', „Apreciez că ai observat asta'. Zâmbește.

Cum să vorbești cu un bărbat. Cum să te faci ascultată de alte femei
Allan și Barbara Pease, experți în arta comunicării, explică: „Creierele bărbaților sunt compartimentate. Este ca și cum ar fi împărțite în mai multe cămăruțe, fiecare având o funcție aparte'. De multe ori le este greu să proceseze informația și să-și păstreze atenția dacă sărim de la un subiect la altul sau dacă îi bombardăm cu mesaje emoționale. Încearcă să folosești exprimări simple, directe, care să facă referire la o singură informație odată și la situații concrete. Argumentează, oferă soluții. Spune ce ai de spus, apoi lasă-i să vorbească.
În timp ce bărbații apreciază disciplina verbală, „Stai să termin ce am de spus, apoi vorbești tu', în dialogul cu alte femei nu-ți va veni niciodată rândul dacă nu intervii activ. Femeile pot asculta și vorbi în același timp, creierul lor fiind antrenat să identifice emoții și sentimente. De aceea, pot fi atrase în discuție împărtășindu-le informații personale despre tine, familie, copii, prieteni. Nu oferi soluții sau sfaturi decât atunci când ți se cere.

https://www.clinicaoananicolau.ro/echipa/roxana-muresan/

https://leadinglife.ro/

Foto: Shutterstock

Citește și:

Cum recunoști un lider slab?

Atotștiutorul… enervantul care crede că le știe pe toate

De ce ne este greu să cerem un salariu mai mare?

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie